Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

– Sex timmar på BB räcker inte, tycker Linda Sandberg, här med sonen Jonathan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nyförlösta hem efter sex timmar

Sex timmar – så lång tid ska det ta för nyfödda och deras föräldrar att knyta an till varandra om SU får bestämma.

– Helt absurt. Jag är alldeles mör och amningen har inte kommit igång ännu, säger förstföderskan Linda Sandberg efter två dygn på BB i Mölndal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det kom som en kalldusch för oss. Det är orimligt och ogenomtänkt, vi är redan hårt pressade, säger Lena Luther-Hammarlund, barnmorska på Mölndals förlossning efter att i går ha fått information om de besparingar som ska genomföras på BB under 2010.

I första hand ska vårdtiden för friska kvinnor med okomplicerade förlossningar kortas betydligt. Förslaget är att dessa kvinnor ska gå hem redan efter sex timmar. I dag är vårdtiden på BB, där både mamma och barn mår bra, ett-två dygn.

Många frågetecken

Den kortade vårdtiden finns med på den lista med bortprioriterade åtgärder som Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, presenterade i onsdags.

Lena Åberg, biträdande vårdenhetschef för förlossningen i Mölndal, menar att vårdtiderna redan är korta och undrar hur man ska kunna pressa dem ytterligare.

– Just nu är det många frågetecken, säger hon och ifrågasätter om det verkligen blir en besparing.

– Kanske behövs en mottagning mellan BB och BVC i stället och vad har man då sparat in? undrar hon.

Den nytillträdda verksamhetschefen för förlossningsvården Maud Ankardal har inga svar på hur man ska klara av att korta vårdtiden. Någon konsekvensanalys har heller inte gjorts.

– Vi vet inte hur vi ska lösa det. Ingen handlingsplan finns i beredskap utan vi får fundera vidare på det här, säger hon.

Hon kan heller inte säga hur många kvinnor som räknas som såpass friska att de kan bli hemskickade efter sex timmar.

Allvarliga hjärtfel upptäcks inte

Andra personer inom SU som GP har talat med säger att det kan röra sig om hälften av dem som föder barn i Göteborg varje år, alltså runt 5 000 kvinnor.

Ingegerd Östman-Smith, professor i pediatrisk kardiologi och överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus, är starkt kritisk till beslutet om tidigare hemgångar. Det stora problemet, menar hon, är att man drar ner på något innan man har säkrat de komplikationer som kan uppkomma vid kort BB-vistelse. Ett exempel är att barn med allvarliga hjärtfel inte upptäcks.

”Pengar sparas på barns bekostnad”

– I Göteborg handlar det om 10–20 barn varje år som lämnas vind för våg och kommer att skickas hem med livshotande hjärtfel. Här sparas pengar på barns bekostnad, säger hon.

Hjärtfelet kan upptäckas vid en mätning av syrgashalten i blodet, men utförs inte rutinmässigt på nyfödda i Göteborg.

Undantaget är om man misstänker hjärtfel eller om någon kvinna vill gå hem väldigt tidigt.

Barnmorskan Lena Luther-Hammarlund ser även andra risker med kortare vårdtider. Till exempel att färre kommer att amma, fler vill göra kejsarsnitt och fler kommer att åka akut till sjukvården.

Stor risk för återinskrivningar

Samma farhågor har Lars Ladfors, förlossningsläkare på Östra sjukhuset.

– Risken för återinskrivningar är stor så jag vet inte om det egentligen handlar om en besparing, säger han.

Linda Sandberg och Fredrik Käll från Torslanda fick sitt första barn i Mölndal i tisdags morse. Amningen har ännu inte kommit igång.

– Vi får en enorm uppbackning på BB och det vore idiotiskt om man skulle åka hem efter sex timmar. Man skulle känna sig väldigt orolig, säger Linda Sandberg.

Lindas oro delas av de nyblivna föräldrarna Sofia Viriato och Robin Larsson. De är på väg hem till Hisings Backa med sitt andra barn, en son som föddes tidigt i onsdags morse.

Båda trodde redan att det var infört att man bara fick stanna sex timmar på BB och var jätteoroliga innan de fick besked att de fick stanna längre.

”Knappt fattat att man fått barn”

– Man vet ju inte alls vad som ska hända de första dygnen. Det är vårt andra barn, men vi har ändå behövt hjälp med amningen, säger Sofia Viriato.

Robin Larsson tycker att man kanske kan dra en viss tidsgräns, men att sex timmar är alldeles för lite.

– Då har man ju knappat fattat att man har fått barn, säger han och föreslår i stället att man ska dra in på höga chefslöner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.