Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nyckeln till stans framtid

Om de unga flyr, blir snart 400-åriga Göteborg en rynkig, böjd och stendöv gammal dam. Klok och glad, rik på minnen, men inte med framtiden för sig.

Det är därför så mycket av visionsarbetet kring Göteborg går ut på att göra staden attraktiv för de unga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och för dem som tar över sedan – när de som är löftesrika i dag tvingas inse att de blivit medelålders och passé i morgon.

För tro mig, flickor och pojkar, det kommer att hända även er. Snabbare än ni kan säga hejhej.

Nu senast åkte ett helt gäng västsvenska företagare till Texas för att ta reda på hur en gammal ledsen präriehund kan förvandlas till en ung hungrig varg. De säger att de såg ljuset i Austin. Och det var inte alls som de hade tänkt sig att det skulle vara.

Det här duger inte

Men först skall vi prata bostäder. Det är trots allt förutsättningen. Det hjälper inte att krogarna är öppna till solen går upp, om det inte finns någonstans att bo för unga som inte vill åldras i sina gamla tonårsrum.

För unga människor är bostäder en av de riktigt stora politiska frågorna. I klass med jobben.

Den politiker som lyckas tala om bostäder på ett rakt och enkelt sätt – och göra det trovärdigt att det går att förändra situationen – kan bli valvinnare bland unga.

I veckan blev det så ovanligt tydligt när båda de politiska blocken fick möjligheten att skriva debattartiklar i GP om hur Göteborg skall få fler bostäder. Även bostadsminister Stefan Attefall (KD) gick in i debatten.

Alla skyller på alla

Ingen av dem lyckades nå fram. De kunde inte göra komplicerad politik begriplig.

Bostadssituationen i Göteborg är pinsamt usel. Det är man överens om. Men alla skyller på alla.

Det är råttan på repet, byggarna på politikerna, den lokala politiska majoriteten på regeringen och oppositionen på majoriteten.

De upprepar väl kända ståndpunkter. Pratar snårigt om skattekonstruktioner, regelverk, byråkrati, ansvarsfördelning och teknikaliteter.

Det duger inte. Det finns inga enkla svar och frågan är komplex. Men politikerna måste ändå ta nya tag.

De behöver bli tydligare och rakare, både för att lösa ett av Göteborgs största problem och för att göra något åt sina egna trubbel med att engagera de unga väljarna.

På jakt ute på prärien

Under tiden ger vi oss andra ut på prärien på jakt. Vi beväpnar oss med en uppkäftig attityd, ett liveband på varje pub eller krog och en mediemässa med högsta status för trendspanare.

Det var precis vad ett gäng från det som brukar kallas Västsveriges kreativa näringar hittade i Austin Texas för ett par veckor sedan.

I Austin ordnas varje år musikfestivalen South-by-southwest. Sedan flera år har den byggts ut med en konferens om digitala medier och fått status som ett av de ställen i världen där man verkligen får koll på läget om man intresserar sig för framtidsfrågor.

Austin som stad visade sig inte vara särskilt märkvärdig upptäckte svenskarna. Som Göteborg i storlek, men med ett intetsägande city, ingen arkitektur att vara stolt över, belägen mitt i ingenstans, utan natursköna omgivningar och utan många av Göteborgs stora fördelar.

Här har vi internationell flygplats, hamn, skärgård och goda tågförbindelser. Det har inte Austin.

Texasstaden tycks sakna det mesta av det som brukar betraktas som total nödvändig infrastruktur för en stad som gör anspråk på att vara cool, trendig och dra till sig unga, smarta, shoppande människor. Men det verkar inte spela så stor roll.

Austin dubblar sin befolkning vart tjugonde år, och planerar att fortsätta på det sättet genom en högst medveten satsning på just kreativa näringar. Austin har blivit stället dit man flyttar om man är trendsättare.

Musikutbudet drar mest. Över hela stan har skapats mängder med livescener och speltillfällen för nya band.

Allt finns även i Göteborg

Göteborg har också en riktigt bra musikfestival med många klubbspelningar (WOW), mediemässor som Bok & Bibliotek och det nya embryot Mediedagarna/Meg plus Webcoast på Lindholmen. Samt en etablerad filmfestival.

Det är klart att det går att packa ihop olika delar av Göteborgs oväntat breda och djupa medievärld, som jag skrev om förra veckan, till en svensk motsvarighet till Austins Trendmekka.

Föreställ dig spelutvecklare, filmskapare, telekomutvecklare, appmakare, visualiseringscenter, reklamföretag och samhällsjournalistik i en bubblande välkryddad interaktiv och internationell gryta.

Men det förutsätter insikt om att de konstigaste men bästa idéerna inte kläcks på kommunkontoret eller i kommunala marknadsföringsbolag. De skapas av människor med sund skeptisk inställning till överheten.

”Keep Austin Weird” blir då kanske ”Bevara Göteborg tyket”. Ett ställe dit man reser från hela världen för att spana in den digitala framtiden.

Allt det här passar förstås in i det som jag brukar diskutera en hel del på den här sidan; mötet mellan Göteborgs smarta industri och det kreativa kulturlivet.

Elva reste till Texas

Vill du veta mer om Austin och vad Göteborg har för möjligheter att göra något liknande. Då kan du säkert ta direktkontakt med någon av de elva som var med på resan.

Det var Fredrik Ganslandt, med företaget Hey it’s Enrico Pallazzo, Paul Blomgren DoVan på Gothenburg Film Studios, Iréne Stewart Claesson på Lots Design, Jonas Sjövall på Welcom, Magnus Boldyn på Stark Corporate Communication och Magnus Lundblad på Cordovan. Samt Fredrik Jahn på Min affärs-tv, Mathias Eriksson på Matter, Rasmus Heyman på ADA (BRG), Sandra Norberg och Johan Trouvé på Handelskammaren.

*

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.