Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya sextrakasserier i natt på Putte i Parken

När festivalen Putte i Parkens sista kväll avslutades kunde polisen sammanfatta en kväll fylld av anmälningar om sexuella trakasserier. Trots en ökad polisiär närvara kom 33 nya anmälningar in under dagen. - Vi fick in nio anmälningar under förmiddagen och 24 till under kvällen, säger Eva Högfeldt, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Fjärde och sista kvällen på festivalen Putte i Parken blev också den stökigaste enligt Värmlandspolisen. Åtminstone när det kommer till sexuella trakasserier, eller "tafsande och kladdande", som polisen beskriver incidenterna.

- Det är liknande typ av kladdande som var aktuellt under föregående dygn, där man trycker sig mot med kropp eller händer, helt enkelt tar sig rättigheter som man inte har, säger Eva Högfeldt.

LÄS MER: Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

De flesta av fallen ska ha skett framför scenerna, där det enligt Högfeldt varit trångt och enklare att ägna sig åt den här typen av verksamhet. Enligt polisen på plats finns det flera misstänkta som är identifierade, men i vissa fall finns endast signalement. 

- I de fall där vi har utpekade gärningsmän har vi inte gjort några gripanden eftersom vi kunnat ingripanda på plats, säger Eva Högfeldt.

LÄS MER: Flera sexbrott under Karlstadsfestival

Eva Högfeldt beklagar händelserna, och menar att problematiken är något som hon tror inte bara finns på festivaler som Putte i Parken. 
- Att det blir så här många anmälningar är inte så konstigt när det är festival och så många samlas på ett och samma ställe. Jag tycker att man ska ta frågan vidare och fokusera på hur det blir så här. Handlar det om en dålig kvinnosyn? Att samhället förändras? Vi har gjort en undersökning i Värmland bland unga tjejer där varannan tjej uppger att de drabbats av ofredanden eller trakasserier i vardagen.

LÄS MER: Femte våldtäkt anmäld på Bråvalla

Det har förekommit uppgifter om att det endast varit ensamkommande flyktingbarn som stått bakom trakasserierna. De uppgifterna tillbakavisas av Värmlandspolisen.
- Att säga att de kommer från en viss stad eller en viss grupp, det kan man inte göra. Det har varit ett blandat underlag, säger Eva Högfeldt.