Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya planer för en älskad plan

Ett Heden utan fotboll finns inte på kartan. Men mer då? Och vi snackar inte bandy.

Tom grusöken eller ett andningshål för olika aktiviteter? Synen på Heden skiftar och planerna har genom decennierna kommit och gått.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu är det dags igen. Den 3 april ska planerna på en tävling om Hedens framtid diskuteras av politikerna i byggnadsnämnden. På önskelistan står en plats för idrott och kultur, ett stort offentligt stadsrum, en resurs för evenemangsstaden Göteborg.

Tanken är att parkeringen som i dag tar upp nästan en fjärdedel av ytan ska placeras under jord och kunna ge plats för verksamhet, kanske byggnader och park.

Många idéer

Planer har det funnits förut. Den mest omdiskuterade det senaste decenniet är stjärnarkitekten Gert Wingårdhs förslag från 2005 att bygga fyra smäckra höghus i Hedens hörn. 120 meter höga i 40 våningar med upp till 1000 nya lägenheter i bästa läge. Det blev förstås tvärstopp i den politiska kvarnen.

Tre år senare presenterade arkitekten Gunnar Anjou ett förslag att bebygga den norra sidan av Heden med ny kvartersstad och låta Vasagatan och spårvagnen fortsätta bort till Ullevi. Södra delen skulle vara kvar som en öppen plats. Även denna skiss försvann snabbt ur diskussionen.

Genom 1900-talet har det funnits planer på badhus, opera, samhällsmuseum, friluftsbad, kulturcentrum, idrottsarena. Och även bostäder. Men hittills har allt successivt lagts i malpåse. Det som finns kvar är idén om Heden som en allmän plats och den verkar ha ett starkt fäste i göteborgarnas hjärtan.

Ingen tidsplan

Frågan som de tävlande arkitekterna ska ägna sommaren åt att skissa på är hur man stärker och förtydligar Heden som plats, vad som behövs mer än konstgräs och bandybana för att fler ska uppfatta områden som ett attraktivt område och något i sig att gå till.

Jonas Uvdal på stadsbyggnadskontoret jobbar sedan i december med planeringen av tävlingen och hoppas att den ska kunna gå igång före sommaren. Någon tidsplan för ett framtida Heden vågar han däremot inte sia om.

- Just nu rullar det på för fullt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.