Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya klädinsamlingar kritiseras

Oseriösa insamlingsorganisationer är på väg att etablera sig i Göteborg. Och med stöd från Göteborgs stad, hävdar Emmaus Björkå.

I en färsk rapport gör den etablerade insamlingsorganisationen Emmaus en genomgång av de organisationer som i dag har tillstånd att bedriva insamling på kommunens mark, sammanlagt sju stycken. Av dessa är det bara två, som enligt Emmaus, uppfyller de krav som bör ställas på en seriös insamlingsorganisation. Förutom den egna organisationen är det bara Frälsningsarméns organisation Myrorna som får grönt ljus av Emmaus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi visar i rapporten att det finns tydliga tecken på att vad vi menar oseriösa organisationer nu försöker etablera sig i Göteborg, säger Krister Holm, som är generalsekreterare för Emmaus Björkå.

Saknar 90-konto

Den organisation som främst pekas ut är Humana Sverige/UFF. Fram till i början av 2000-talet arbetade organisationen enbart under namnet UFF. Men 2003 gick man i konkurs på grund av stora skulder. Det finns också kopplingar mellan Humana och den danska Tvindrörelsen, vars danska huvudmän dömts till fängelse för skattebrott. Tvindrörelsen betraktas dessutom som en organisation med sektliknande drag.

Humana Sverige saknar 90-konto, som bara får användas av insamlingsorganisationer som uppfyller vissa krav. Humana Sverige finns dessutom med på Frii:s varningslista. Frii står för Frivilligorganisationernas insamlingsråd, med medlemmar som Amnesty, Greenpeace och Rädda Barnen.

Sveriges Radio P4 Göteborg har talat med Trond Narvestad, verksamhetsledare på Humana. Han är oförstående till kritiken mot organisationen.

- Vi har försökt ta reda på varför, och det svar vi fått är att så länge vi inte har ett 90-konto så står vi på den listan, säger Trond Narvestad till radion.

Tillstånd för 20 containrar

Humana Sverige fick i april förra året tillstånd av Göteborgs stad att placera ut 20 containrar på olika ställen i kommunen.

- För några år sedan fick vi beskedet från Göteborgs stad att det krävdes ett 90-konto för att få bedriva insamling i Göteborg. Men nu ser vi att Humana Sverige/UFF får tillstånd trots att man inte har ett sådant. Och det tycker vi är märkligt, säger Krister Holm på Emmaus Björkå.

I bland annat Stockholm och Alingsås har man antagit ett regelverk för klädinsamlare. Där krävs att man använder sig av 90-konto och att man inte finns på Frii:s varningslista.

Men Göteborgs stad gör ingen bedömning av organisationen bakom insamlingen. Trafikkontoret hanterar tillstånden för insamlingscontainrar och Jan Rinman är ställföreträdande trafikdirektör.

- Vi yttrar oss över ansökningar som kommer in med hänsyn till trafik och stadsmiljö och sådant. Inte värderat efter organisationerna som söker, säger Jan Rinman till radions P4.

Malmtex AB köper kläderna

Det finns fler insamlingsorganisationer än Humana som verkar i Göteborg, och som Emmaus Björkå tycker är tveksamma.

De har alla ett gemensamt, samarbetsavtal med Malmtex AB. Och det är detta samarbete som är anledningen till kritiken. För enligt avtalet tar Malmtex hand om det som samlas in mot en fast ersättning.

Vilket innebär att oavsett hur mycket som skänks går bara en bestämd del till insamlingsändamålet.

- När vi lyfter fram detta är det klart att vi talar i egen sak. Men jag tror att det är viktigt för branschens trovärdighet att kunna visa hur man jobbar, hur pengarna används och att det finns en ordentlig kontroll, säger Krister Holm på Emmaus Björkå.

Fotnot: GP har försökt att få en kommentar från Humana Sverige, Malmtex AB och några av de organisationer som har avtal med Malmtex, utan att lyckas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.