Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya Hovås nominerat för butikskoncept

Butikerna i Nya Hovås kan prisas som Årets butikskoncept. – Det här betyder otroligt mycket och visar att vi är på rätt spår, säger Annika Mayer, marknadschef för fastighetsbolaget Next Step Group, som står bakom den nya stadsdelen.

Konceptet, som nu är nominerat till branschpriset Retail Awards, heter "Small Shops" och går kort sagt ut på att skapa "småskaliga" och "personliga" butiker – en känsla av "Linnégatan på landet" som NSG själva beskriver det.

– Det ska vara en motvikt mot stora köpcentrum. De som bor i området vill kunna göra många ärenden på samma gång, utan att behöva åka hela vägen till centrum eller Frölunda. Många är också trötta på att det ofta är samma butiker i de olika köpcentrumen – man vet ibland inte om man är i Örebro eller Köpenhamn, säger Annika Mayer.

Fastighetsbolaget äger butikslokalerna i botten av bostadsrättshusen, så kallat 3D-ägande, väljer noga ut vilka butiker som ska få öppna och hjälper också butikerna med till exempel ljussättning, inredning och marknadsföring. Intresset från handlarna har varit stort.

– I förra veckan hade vi ett informationsmöte inför öppnandet av ytterligare 12 butiker fram till 2017. Då var det ett 50-tal butiksägare, från optiker till ett mikrobryggeri, på plats som visade intresse. Handeln har själva nosat upp oss, de vet att det finns en stark köpkraft i området och flera handlare bor också i närheten, förklarar Annika Mayer.

Nya Hovås består i dag av sju butiker, en Ica Maxi och en skola – men inom några år ska området ha förändrats till en helt ny stadsdel, med minst 1 300 bostäder och 30 000 kvadratmeter butiker, kontor och service. Under nästa år flyttar de första boende in och fram till dess ska det också öppnas fler butiker i de nya lokalerna.

Att ha butiker och restauranger på plats innan de boende flyttat in är ett medvetet val av NSG och Annika Mayer tror att det också gett skjuts till försäljningen av bostäder i den nya stadsdelen.

– Det kan vara trist att flytta in i helt nybyggda områden, det kan vara tyst och upplevas som dött på kvällarna – det är en utmaning för alla fastighetsbolag som bygger nytt att skapa liv i området. Vi har redan kommit en bit på vägen där och det har påverkat bostadsförsäljningen positivt. De flesta bostäderna är redan sålda och kontoren redan uthyrda, säger hon.

Bakom Retail Awards, som delas ut i flera olika kategorier, står branschtidningen Dagens Handel och medlemsorganisationen Svensk Handel. Vinnaren presenteras den 16:e maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.