Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Illustration: Christopher Kihlberg/Semrén&Månsson arkitektkontor

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya hotellet tar form

Sakta växer hotellet upp bakom skynkena vid Kungsportsplatsen. Det myckna regnandet har skapat problem, men i juni skall de första gästerna kunna ta in.
Fjärrvärmen är indragen och det behövs för att torka ut den genomvåta betongen. På taket ligger en provisorisk inteckning, plast med fackverk för att hindra mer väta.
- Det är omöjligt att jobba med träarbeten nu, såväl yttre som inre väggar, säger byggledare Willy Ahrnens, vars värsta scenario är minus 15 grader för allt vått tegel.
Hotellets fasad blir i vit puts, med undantag för nedersta våningen. Här blir det istället teak i långa banor med djupa nischer vid de glasade partierna. Innanför teaken kommer det att bli restaurang, bar och hotellobby ut mot Saluhallen. Restaurangen blir möjlig att nå såväl utifrån som genom lobbyn.
Näst översta våningen får ett rejält indrag från fasaden. Här kommer det att bli sex stycken de luxe-rum om 30 kvadratmeter plus två sviter om 50 kvadratmeter. Ju högre desto bättre, för på takvåningen blir det en jättesvit, ett så kallat penthouse på över 80 kvadrat.
Hotellgästerna där kommer ha en egen ingång till poolen, vilken de disponerar klockan 18-l2. Andra gäster får tillgång andra tider om de betalar. Poolen blir liten med Valhallas mått mätt. Tre gånger sju meter genom att hela hörnhuset har udda mått och saknar räta vinklar.
- Det är ett relativt komplicerat hus att rita, med tighta mått på grund av den väldigt speciella tomten. Vi har fått mejsla oss fram på alla tänkbara sätt för att följa normerna och programmet, säger Titti Hosa, en av de arkitekter vid Semrén&Månsson som arbetat med hotellet.
Det betyder att fasaden som vetter mot Kopparmärra är inte rak, den får en grund inåtvänd vinkel. En veckad vägg, både horisontellt och vertikalt, fortsätter in i restaurangen och genom hotellobbyn.
- Det är ett formspråk som går igen på flera ställen, fortsätter Titti Hosa.
Fasaden ut mot Kungstorget får glasade skjutdörrar med små balkonger. Åt Vallgatan blir det istället burspråk. Hotellet får sammanlagt 101 rum, varav 65 i nybygget. 36 rum fortsätter in på fjärde våningen i ett befintligt hus intill. Lägsta pris varierar från 1 195 kronor till 7 900 för lyxsviten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.