Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Läkaren Mikael Waldolf tar emot Johanna Einarsson med barnen Ellen och Anton på Kungsbacka vårdcentral, som de senaste åren fått allt fler patienter.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny vårdcentral snart på gång

Allt fler söker vård på Kungsbacka vårdcentral och lokalerna räcker inte längre till. Nu är det klart att en filial öppnas i Kolla. I samma lokaler gör folktandvården comeback.

Johanna Einarsson som väntar på läkare ihop med barnen Ellen och Anton tycker att tillgängligheten på vårdcentralen är bra och upplever den inte som trång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det går alltid att få en tid på drop in-mottagningen så här, säger hon.

Men även om ytan finns i det som tidigare var en vanlig vårdavdelning på Kungsbacka närsjukhus så är det ett pussel att få lokalerna att räcka. Sedan 2007 har antalet listade patienter ökat kraftigt och i dag är Kungsbacka en av de största vårdcentralerna i Halland med 14 567 listade.

– Vi måste ha en filial för att klara verksamheten. Vi har för få undersökningsrum och får planera schema efter lokalerna, säger verksamhetschefen Birgitta Bjerre.

I dag arbetar elva läkare på vårdcentralen och en tolfte är på väg in, här finns också BVC, disktriktsköterskemottagning, labb, kuratorer och en psykolog

I det nya förslaget kommer verksamheten vid sjukhuset att förbli intakt, men en filial ska byggas i Kollaområdet som kan stå klar 2013.

– Tanken är att vi börjar med en tvåläkarstation med distriktsköterskor och bvc och sedan anpassar vi efter de behov som finns, säger Birgitta Bjerre.

Hon hoppas också att någon ska vara intresserad av att öppna ett apotek i samma hus.

Diskussionerna har pågått i ett par år. Att det blev just Kollaområdet förklaras med att det är ett stort utbyggnadsområde där tusen nya bostäder planeras.

– Nu går vi in i skarpa förhandlingar med fastighetsbolaget Eksta. Vi vill ha lokaler mitt i det nya området med hyresrätter, säger Tommy Rydfeldt (FP), ordförande i driftsnämnden för närsjukvården i Kungsbacka som i veckan tog beslutet.

Det är ännu oklart hur mycket utbyggnaden och starten av den nya filialen kommer att kosta.

För folktandvården blir det en slags comeback i Kungsbacka där det i dag bara finns privata kliniker.

– I dag får vi hänvisa patienter till Fjärås och Åsa. Det finns en efterfrågan, främst från personer som flyttar till kommunen, säger Tommy Rydfeldt.