Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny vår för frasig våffla

Nu är det fritt fram att frossa i våfflor. För den som tröttnat på klassikern med sylt och grädde finns matiga våfflor som alternativ. Vad sägs om dinkelvåfflor med kallskuret?

Nu är höjdpunkten här för alla vänner av våfflan – denna frasiga, feta och ofta sockerstinna maträtt. Men våfflan kan också med fördel göras i en matigare variant med salta tillbehör – något som allt fler upptäcker.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Våfflan upplever en renässans. Den är en fantastisk matupplevelse som enkelt går att variera i det oändliga, säger matskribenten Magnus Carlstedt.

Många experimenterar med grövre mjöl, som majs, graham och dinkel.

– Det hänger samman med vurmen att baka sitt eget matbröd. Man vill göra saker från grunden.

Firandet av våffeldagen kan spåras långt tillbaka i tiden och tros ha sitt ursprung i ett slarvigt uttal. Våffeldagen infaller på Jungfru Marie bebådelsedag, som på många håll i Bondesverige kallades för Vårfrudagen. Förleden "vårfru" lär i folkmun ha utvecklats till "våffel".

Tidvis var våfflan förr en symbol för lyx och överflöd. Under fredagen serveras våfflor på många håll året om, främst i lite gammaldags lantliga miljöer, som hembygdsgårdar, fjällstugor och på Skansen.

– Våfflan har blivit lite av en nationalsymbol, förknippad med söndagsnöje och finfika, säger Magnus Carlstedt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.