Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny teknik minskar inbrotten i Göteborg

DNA-märkning avskräcker tjuvarna och underlättar för polisen att spåra stöldgodset. Nu finns tekniken tillgänglig för privatägda villor.

När mörkret faller så ökar antalet inbrott. Tjuvarna kan lätt se om någon är hemma och jobba ostört i skydd av mörkret. För att bekämpa tjuvarna har tipsen länge varit att använda timer, grannsamverkan och inbrottslarm. Den senaste metoden för att hålla nere stöldrisken är DNA-märkning. Det avskräcker tjuvarna eftersom hälarna inte vill ta emot föremål med den här typen av märkning.

– En annan fördel är att DNA-märkningen även hjälper polisen att hitta ägaren. Det har i många år varit ett stort problem för polisen att återföra beslagtaget stöldgods till rätt ägare. I flera fall har det då inte ens gått att bevisa att godset varit stulet eftersom polisen inte vet av vem det blivit stulet. Genom DNA märkningen kan godset spåras och den rätte ägaren kan få tillbaka stöldgodset. Det kan också innebära att innehavaren av stöldgodset kan lagföras för stölden, säger Dan-Ove Andreasson.

Svårt att avlägsna märkningen

DNA-märkningen syns inte för blotta ögat och är svår för tjuvarna att avlägsna eftersom varje partikel av märkningen innehåller en fullständig DNA-kod. DNA-koden gör det enkelt för polisen att spåra stöldgodsen. Genom att sätta upp klisterlappar på dörrar och fönster om att värdesakerna är DNA-märkta kan det ha en avskräckande effekt. Under ett års tid har metoden prövats i Stockholm och där har man kunnat se en tydlig effekt med en markant minskning av inbrott.