Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny studie i Göteborg på gravida

D-vitamin är ett hett ämne bland forskarna. I en ny studie i Göteborg undersöks effekten på blodtrycket hos gravida kvinnor.

Hanna Olausson är forskare vid avdelningen för klinisk näringslära på Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en tidigare studie av gravida, fann hon att var fjärde hade D-vitaminbrist under vintern. Speciellt vanligt var det bland de ljushyade kvinnorna.

– Det är tydligt att många har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin enbart genom kosten. Speciellt gäller det personer som vistas mycket inomhus och som inte äter mycket fet fisk eller berikade mejeriprodukter, säger Hanna Olausson.

Eftersom solen är en viktig D-vitaminkälla varierar nivåerna med årstiden. Inom kort inleds en studie som bland annat ska visa hur mycket vanligare det är med vitaminbrist under den mörka delen av året.

– Vi ska följa 2 000 kvinnor under hela graviditeten och kommer att ställa frågor om etnisk bakgrund, kost- och solvanor. Hälften rekryteras i höst, medan andra hälften kontaktas till våren, säger Hanna Olausson.

Vad forskarna framförallt vill ta reda på är om låg D-vitaminnivå ökar risken att de gravida utvecklar högt blodtryck.

Sedan tidigare vet man att D-vitamin är bra för skelett och tänder.

Området är hett bland forskare i hela världen och de senaste åren har det kommit många forskningsrapporter som visar att D-vitamin kan skydda mot en rad olika sjukdomar. Bland annat har man funnit positiva effekter mot MS, hjärt- och kärlsjukdomar, depressioner och cancer.

– Frågan om nyttan med D-vitamin är livligt diskuterad, men fortfarande saknas evidens för de flesta påståenden. I forskarvärlden finns också olika uppfattningar om vilken nivå av D-vitamin som är den mest optimala, säger Hanna Olausson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.