Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny skjutning mot buss under måndagsnatten

"Det smällde till, högt som tusan, och sen såg vi ett halvcentimeters hål", berättar vid midnatt ett vittne på flygbussen från Landvetter in till stan. Tidigare på måndagen blev två andra bussar beskjutna, en på E 6 och en på Boråsvägen, riksväg 40.

GP:s uppgiftslämnare sent på måndagen var medveten om vad som hade hänt på eftermiddagen när hon vid midnatt var en av flera passagerare i en mer eller mindre fullsatt flygbuss från Landvetter in till Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi hade precis passerat Gårda när det smällde till och vi sen såg hålet, berättar hon.

Hon befann sig mitt i bussen när hon hörde smällen.

- Och precis vid den rutan stod det en barnvagn, berättar hon.

Flygbussen blev måltavla för två skott! Det andra träffade en ruta längst bak.

- Först var det väldigt små hål, men när bussen körde växte hålen i takt med skakningarna och av en ruta återstod det bara småbitar när vi kom fram, berättar hon för GP.

När bussen kommit till slutstationen vid Nils Ericsson-platsen blev busschauffören informerad vad som hade hänt. Polisen kunde vid ettiden under måndagsnatten inte lämna någon information om det ärendet.

Tidigare på måndagseftermiddagen blev först en turistbuss beskjuten på E 6 i höjd med Gårda. Därefter blev en buss i linjetrafik också beskjuten på riksväg 40 vid Delsjöområdet.

- Vi vet egentligen inte så mycket ännu. Vi får se vad den tekniska undersökningen säger, sa Victor Prästbacka, biträdande vakthavande befäl hos polisen i Västra Götaland, kort tid efter skjutningarna.

Klockan 16.45 kom det första allra samtalet om en skottskadad buss.

- Det kom från en turistbuss som körde på E 6 i höjd med Gårda, berättade Victor Prästbacka.

Klockan 17.27 kom det andra samtalet från i buss i linjetrafik.

- Skotten har avlossats så långt från varandra att vi ser det som två separata händelser. Det finns i nuläget inget som tyder på att de hänger ihop, menade Victor Prästbacka.

Ingen person har kommit till skada. Polisen har i båda fallen hittat hål i en ruta som är ca 5-6 millimeter stort.

Det är inte känt vilket bussbolag turistbussen körde för, men den kontrollerades av polis vid Odinsgatan kort tid efter beskjutningen.

Den andra bussen kontrollerades vid sin slutstation i Rävlanda.

- En ruta har tagits ut för analys. Kanske kan vi den vägen se vilket slags vapen det handlar om, säger polisens talesman Stefan Gustafsson.

Inledningsvis antydde uppgifterna om beskjutningarna att de skett på ungefär samma ställe. Snart visade det sig dock att skotten avlossats på två olika ställen och ganska långt från varann.

- Vi kan inte helt utesluta att det kanske handlar om en rörlig gärningsman, säger Stefan Gustafsson.

I vilket fall handlar det om två olika och okända platser, vilket gör det svårt för polisen att leta efter spår efter en eventuell skytt.

- Det blir också svårare att fastställa om det handlar om ett busstreck eller en medveten beskjutning. Men oavsett vilket är det allvarligt om vapen används på det här sättet, säger Stefan Gustafsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.