Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny rättslig runda i skelettmålet

In i det sista pågår en strid mellan Helena, dömd för brott mot griftefriden, och åklagaren om vilken bevisning som ska få läggas fram.

Den i dag 38-åriga Helena har begärt att bli förhörd av hovrätten och samtidigt få presentera kvitton på var hon köpt de skelettdelar som hittades i hennes lägenhet när polisen slog till 5 september förra året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta har kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas motsatt sig och i torsdags kom hovrättens beslut: "Vad /Helena/ anfört utgör inte tillräckliga skäl för att tillåta tilläggsförhör med henne. Hovrätten avslår därför hennes begäran."

Därmed blir det enbart, som numera är brukligt i hovrättsförhandlingar, uppspelning av vad hon sa under rättegången i tingsrätten.

Åklagaren har å sin sida begärt att vittnesförhör hålls med en av polisens it-forensiker som deltog i husrannsakan mot Helenas lägenhet. Detta motsätter sig Helena, med hänvisning till att hon inte ifrågasatt de beslag som gjorts.

I hovrätten begär hon att bli friad från tingsrättsdomen i december, där hon dömdes till skyddstillsyn för brott mot griftefriden. Hon har lämnat in omkring 60 sidor till hovrätten med exempel på personer som antingen fått tillbaka skelett som beslagtagits av tullen, eller som haft skelettdelar hemma utan att bli straffade för det.

Målet mot "skelettkvinnan" har uppmärksammats i media i flera världsdelar. Den enorma uppmärksamheten förklaras dels av att hon inledningsvis var misstänkt för mord men ännu mer av att kammaråklagare Ehrenborg-Staffas åtalade henne för att ha använt kvarlevorna "i samband med olika sexuella aktiviteter".

Tingsrätten friade Helena från allt som har med de påstådda sexuella aktiviteterna att göra.

I sin överklagan anser kammaråklagaren att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering och vill ha en fällande dom i hovrätten också vad gäller sexuella aktiviteter.

Rättegången avslutas på tisdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.