Ny operation kan sänka blodtrycket

ANNONS
|

I Sverige lider omkring 1,8 miljoner människor av högt blodtryck. Många märker inte av det, men det höga blodtrycket kan skada organ som hjärta, hjärna och njurar. Dessutom ökar risken för exempelvis hjärtinfarkt, stroke och njursvikt.

–Jag fick veta att jag hade högt blodtryck i samband med ett besök på läkarstationen för ungefär tio år sedan, säger Gun Einarsson.

Sedan dess har hon medicinerat dagligen, prövat en rad olika läkemedel och drabbats av många biverkningar. Men det systoliska blodtrycket (övertrycket) har trots det legat kvar på en alldeles för hög nivå, ofta långt över 150.

–Det hände att jag fick hjärtklappning ibland, men för det mesta mådde jag bra. Jobbigast var nog vetskapen att jag hade så högt blodtryck. Det gav mig ångest att inte veta vad jag skulle göra åt blodtrycket.

ANNONS

–Jag har alltid idrottat och är fortfarande en person som rör mig väldigt mycket, berättar Gun Einarsson, som bor nära havet strax intill Ringhals i norra Halland.

Vid ett par tillfällen drabbades Gun Einarsson av hjärtflimmer strax efter hon lagt sig, något hon beskriver som väldigt obehagligt. Det var efter en sådan omgång i somras som maken Egon i ilfart körde in henne till Varbergs sjukhus.

–Där fick jag en remiss till Sahlgrenska och en fråga om jag ville delta i en studie. Bara någon vecka senare låg jag på operationsbordet. Och nästan med en gång sjönk mitt blodtryck från 185 till 140, säger Gun Einarsson.

Uppskattningsvis finns mellan 100 000 och 200 000 personer i Sverige, vars blodtryck inte påverkas av mediciner. Det är mellan 9 och 13 procent av samtliga svenskar med högt blodtryck (hypertoni).

Sedan april 2011 har Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, prövat en ny operationsmetod för att sänka blodtrycket. Hittills har närmare 50 personer opererats och resultatet är över förväntan.

–Vi har nått ett genombrott i behandlingen av en folksjukdom, säger Bengt Rundqvist, docent och överläkare vid kardiologen på SU.

Han beskriver ingreppet som en säker och relativ enkel operation. Med hjälp av en tunn plastslang som läggs i ljumsken tillförs värmeenergi som påverkar nervsystemet och blodkärlen till njurarna.

ANNONS

Hos den första gruppen patienter sänktes övertrycket rejält (med i genomsnitt 22 mm Hg) redan efter en månad. Vid nästa kontroll, tre månader senare, noterades en fortsatt sänkning.

–Resultaten visar på mycket lovande effekter för blodtryckspatienterna. Vi vet att många också har andra sjukdomar som påverkas negativt av för högt blodtryck, säger Bengt Rundqvist.

Varje operation tar ungefär en timma och kostar cirka 78 000 kronor. Patienten får stanna på sjukhuset över natten. På sikt är förhoppningen att kunna sluta med blodtryckssänkande mediciner.

–Jag har redan tagit bort en tablett, men efter sexmånaderskontrollen hoppas jag bli av med åtminstone en till, säger Gun Einarsson, som är mer än nöjd.

Än så länge görs ingreppen på SU inom ramen för sjukhusets forskningsverksamhet, men inom kort hoppas kardiologerna kunna införa metoden så att betydligt fler patienter kan opereras.

–Jag är övertygad om att alla universitetssjukhus snart kommer att utföra samma ingrepp. Metoden används redan på flera håll runt om i Europa, säger Bengt Rundqvist.

ANNONS