Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jonas Holmberg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival

Marit Kapla slutar som konstnärlig ledare för Göteborg Filmfestival. Hennes efterträdare vill stärka organisationen ännu mer internationellt.

Jonas Holmberg, 31, tar över som ny konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Han anställdes som festivalens programchef 2012 och avancerade förra året till biträdande konstnärlig ledare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är jättekul såklart, ett drömjobb för mig, säger han.

Jobbet innebär "en stor utmaning", och han tar sig an uppgiften att förvalta, förbättra och förstärka festivalen "med stor ödmjukhet."

Vet du redan nu något du vill förändra?

– Jag kommer att jobba för att ytterligare stärka vår position internationellt, för att kunna garantera att den bästa filmen från världens alla hörn kommer hit. Jag vill också i ännu högre grad betona festivalens ställning som Nordens största filmfestival.

Exakt hur det nya internationella organisationen ska byggas upp har Jonas Holmberg inte hunnit formulera än.

– Men tanken är att vi ska stärka vårt internationella kontaktnät, knyta till oss folk som har bra koll på film ute i världen och därmed förbättra vår programorganisation.

Jonas Holmberg, 31, kommer närmast från Stockholm och har en bakgrund som filmvetare och filmskribent. 2007 startade han tillsammans med Jacob Lundström filmtidskriften FLM. Hans första resa som konstnärlig ledare för Göteborg filmfestival går till Cannes och den prestigefyllda filmfestivalen där i maj.

Du är ganska nybliven göteborgare. Har du hunnit vänja dig vid västkustklimatet?

– Ja, jag trivs fantastiskt bra i Göteborg! Nu slår jag ner bopålarna mer permanent. Det känns härligt att få bo och verka här.

Marit Kapla tillträdde som konstnärlig ledare för Göteborg filmfestival 2007. Under hennes ledning har festivalen bland annat instiftat ett miljonpris för bästa nordiska film, en dokumentärtävling och utvecklat Nordic Film Lab, en mötesplats för unga nordiska filmare. Hon lämnar inte organisationen, utan arbetar vidare med att utveckla festivalens digitala filmkanal.

–Det är jätteroligt. Vi är just nu inne i ett intensivt utvecklingsskede, berättar hon.

– Det är ett otroligt spännande projekt och blir den största nyheten för festivalen i höst. Via filmkanalen kommer publiken i framtiden att kunna ta del av bra film året runt, i hela Sverige, säger Jonas Holmberg.

Efter sju år som konstnärlig ledare tycker Marit att det känns jättebra att lämna över just till honom:

– Han är entusiastisk, rolig, kunnig, skriver fantastiskt bra och har den rätta integriteten för det här jobbet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.