Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den skadade reaktorn i Fukushima, före och efter explosionen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny kärnkraftsexplosion befaras

Den japanska regeringen meddelade på söndagen att det finns risk för ännu en kärnreaktorexplosion i Fukushima.

Den japanska regeringen utesluter inte att en härdsmälta har inträffat i kärnkraftverket Fukushima i spåren av det förödande skalvet och varnar för en ny explosion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En tredje reaktor är överhettad och ska kylas av med havsvatten

-Det finns risk för att en explosion inträffar i reaktor nummer tre, som i den första reaktorn, sade regeringens talesman Yukio Edano.

Risken för en ny explosion har ökat på grund av ett växande vätetryck i reaktor 3 när kylvattennivån föll. Han hävdade att även denna reaktor kommer att klara sig och att omkringboendes hälsa inte kommer att påverkas.

Ännu en reaktor vid Fukushimaverket är överhettad och företaget förbereder sig att pumpa in saltvatten även i reaktor 2, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Jiji.

Därmed blir det den tredje reaktorn i anläggningens sammanlagt sex reaktorer där man pumpar in saltvatten efter jordskalvet i fredags, rapporterar Reuters.

Vid en explosion kan delar av reaktorn deformeras, men Edano känner sig övertygad om att själva reaktorn kommer att hålla, liksom reaktor 1 gjorde efter den första explosionen. Han utesluter inte att en härdsmälta kan ha inträffat i de två värst utsatta reaktorerna nummer 1 och 3 i kärnkraftverket.

På direkta frågor vid dagens presskonferens sade han:

-Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1. -Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en sådan är möjlig.

Det som hänt vid kärnkraftverket är att kylningen som levereras utifrån kollapsat samtidigt som energiförsörjningen på plats, i detta fall med dieselgeneratorer, brutit ihop, säger en expert på kärnkraftsolyckor i USA, Ken Bergeron, enligt AFP.

Reaktorn har slagits av, men det finns oro för att hettan i kärnan ska leda till smältning om man inte lyckas kyla den. Om reaktorkärlet då går sönder kan kärnan hamna på den inkapslande byggnadens golv. Om det sker kommer byggnaden sannolikt att falla ihop, sade Bergeron.

Denna yttre kapsel är i detta fall definitivt starkare än den i Tjernobyl, men betydligt svagare än vid Three Mile Island i Harrisburg.

-Så det är tiden som ger utslag.

På söndagen havererade kylsystemet i reaktor 3. Den överhettades så mycket att kylvattnet dunstade och tre meter av bränslestavarna exponerades för luften, vilket ökade risken för en härdsmälta.

Teknikerna lyckades efter en stund täcka dem med vatten igen.

Kraftbolaget har ventilerat ut ånga med viss radioaktivitet för att minska trycket. En talesman för kraftbolaget sade att utsläppet inte utgjorde någon hälsorisk.

SSM:s analys av väderkartor som man fått via SMHI visar också att vindarna är relativt gynnsamma för japanerna; på förmiddagen rådde svag vind som blåste ut mot havet utanför Fukushima-reaktorerna

Svenska strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) följer utvecklingen i Japan dygnet runt. Lennart Carlsson, chef för kärnkraftssäkerhet på SSM, förvånas inte över uppgiften att den japanska regeringen inte utesluter att en härdsmälta har inträffat.

-Någon skada på härden har det ganska säkert skett, även om strålningsnivån inte är så hög utanför.

Oavsett skadorna så bedömer Lennart Carlsson att reaktorerna 1 och 3 aldrig kommer att kunna tas i drift igen. De kommer att behöva kylas under mycket lång tid.

Uppemot 350 000 människor som bor inom två mils radie från Fukushima 1 och en mils radie från Fukushima 2 har beordrats att lämna området.

Myndigheterna förberedde sig för att dela ut jod till personer för att minska risken för strålskador. Vid uppsamlingscenter för de evakuerade arbetade skyddsklädda personer med att scanna de nyanlända för att upptäcka eventuell radioaktivitet.

Enligt uppgifter i japanska medier har 22 personer lagts in på sjukhus sedan de exponerats för strålning, men det är inte känt om de fått strålskador.