Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny bok om Stenmark - tack vare Torbjörn Nilsson

I höst landar nyskrivna boken Ingemar Stenmark – mer än bara åk i handeln. Tacka fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson för det. Han fick författaren Ulf Stenberg att skriva.

I höst landar boken Ingemar Stenmark – mer än bara åk i handeln. Tacka fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson för det. Han fick författaren Ulf Stenberg att skriva.
Stenberg, mångårig alpin reporter och medarbetare på Göteborgs-Postens sportredaktion, var med från insidan när Ingemar Stenmark slog igenom – och den nya boken utspelar sig från skidstjärnans första junior-EM 1973 fram till succén med OS i Lake Placid 1980.
– Det är min egen berättelse om de här åren. Ingemar har ingenting med det att göra. Han var tydlig direkt med att han inte ville vara med och göra en bok. Jag tror att han är döless på den här karriären. Han lever i nuet. Jag svarade honom att han inte får vara med, skrattar Ulf Stenberg.

Just de sju åren i boken är de mest spännande i karriären.
– Det var oerhört intensiva år, det hände massor. Från 1977 till 1980 var jag dessutom frilans, så jag var utomlands 180 dagar per år – och under de här åren tog Ingemar över 40 av de 86 världscupsegrarna. Jag vill dokumentera innan gardinen går ner i hjärnan, innan jag inte minns längre, säger Ulf Stenberg.
Det var också en annan idrottsprofil som fick honom att ta tag i projektet.
– Jag käkade lunch med Torbjörn Nilsson på hösten 2014 och då pratade vi om några gamla stories från 70-talet. När vi skildes åt sa att han: "Du måste dokumentera Stenmarks karriär. Det är din skyldighet att göra det. Du är den ende som kan göra det."
Stenberg utvecklar.
– Vi hade pratat om historielöshet och snuddat vid Zlatans skämt, när han slog Gunnar Nordahls målrekord: "Nu har jag slagit Nordahls rekord, så nu kan vi glömma honom ..."
Då sa Torbjörn att det får inte bli att Stenmark blir ihågkommen för att han hoppade upp på en stenmur i Mästarnas mästare eller vann Let's dance i TV 4. Det måste dokumenteras – och det tyckte jag var ett rimligt önskemål. Så när jag slutade skriva Sport & spel i GP tog jag tag i det.

Ingemar Stenmark – mer än bara åk släpps från Ekerlids förlag i månadsskiftet september-oktober.
– Det var en förutsättning för mig att det skulle ha gått 40 år, för i dag känns det som ett tidigare liv. Jag hade inte kunnat göra det närmare i tid, för då hade jag fått dåligt samvete. Att skriva om förtroende och sådant ...