Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny ambulansrutin kan vara farlig för patienter

Sju hjärtpatienter på kort tid med matrester i luftvägarna. Minst ett dödsfall. Nu slår narkospersonal på Sahlgrenska larm om ambulansernas nya rutiner.

Sedan årsskiftet har Göteborgs ambulanser varken utrustning eller personal som med hjälp av så kallad intubering kan hålla andningsvägarna fria på patienter med hjärtstillestånd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

OLA-ambulanserna, som var specialiserade på att ta hand om exempelvis hjärtstillestånd, är avskaffade. Numera ska alla ambulanser kunna hantera andningsstillestånd, men i stället för intubering använder ambulanspersonalen en så kallad larynxmask.

Masken kräver mindre utbildning, men pekas nu ut som en möjlig orsak till den plötsliga anhopningen av patienter som under januari och februari anlände till Sahlgrenska med matrester som riskerade hamna i lungorna.

I ett brev till sin verksamhetschef efterlyser överläkare Kari Lie Karlsen på anestesikliniken brådskande åtgärder eftersom, skriver hon, "patienterna kommer in och faktiskt dör varje vecka, kanske delvis på grund av att luftvägen hanteras fel".

Chefläkare Mats Tullberg på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) har gjort en Lex Mariaanmälan och Socialstyrelsen ska nu utreda vad som hänt.

- De här patienterna har dålig prognos från början och matrester i luftvägarna kan påverka prognosen ytterligare negativt, säger Mats Tullberg.

En internutredning har startat på sjukhuset och Tullberg hoppas att den och Socialstyrelsens granskning ska ge svar på bland annat följande frågor:

• Ska man överhuvud taget använda larynxmask i ambulanser?

• Ska man i ambulans utföra hjärtkompression manuellt eller med hjälp av mekanisk kompression?

• Är de nationella riktlinjerna för behandling av hjärt- och andningsstillestånd i ambulans riskfyllda?

• Har ambulanspersonalen tillräckligt utbildning i att kontrollera att luftvägar hålls fria?

Överläkare Per Örninge är medicinskt ansvarig för ambulanserna. Han hävdar att förändringen från årsskiftet har ökat patientsäkerheten:

- Alla ambulanser har nu kompetens att sätta larynxmask. Vi har alltså gjort en ordentlig kompetenshöjning vad gäller hanteringen av luftvägsproblematik, säger han.

Men intubering är väl enda sättet att garantera att maginnehåll inte hamnar i luftvägarna?

- Jo, men det förutsätter att tuben sätts rätt. Hamnar den fel kan det få katastrofala konsekvenser. Forskningen visar att man behöver ordentlig träning för att sätta tuben korrekt och utrymmet för våra sjuksköterskor att träna inne på sjukhusen är obefintligt.

Johan Snygg är verksamhetschef på anestesikliniken vid Sahlgrenska. Han medger att det är trångt runt operationsborden.

- Ska du intubera så måste du träna. Men jag har varit chef här ett och ett halvt år och har faktiskt inte fått frågan om ambulanspersonal kan få träna intubering.

Alla berörda tycks överens om vikten av att utreda vad som hänt. Däremot har man olika bilder av vilken behandling patienterna fått i ambulanserna.

I en av avvikelserapporterna från anestesikliniken sägs att åtminstone en patient kan ha behandlats med mekanisk hjärtkompression samtidigt med larynxmask, vilket närmast skulle garantera att maginnehåll hamnar fel. Men eftersom den patienten anlände i en ambulans som inte har den mekaniska kompressionsutrustningen så kopplades patienten sannolikt till denna först på akutmottagningen.

En komplicerande faktor är att matrester inte sällan ses i svalget hos personer som drabbas av hjärtstillestånd även i de fall då ingen yttre påverkan har funnits.

Per Örninge pekar på de skilda perspektiven:

- Det är lätt att ha synpunkter när man befinner sig på sjukhuset där det dyker upp både narkosläkare och narkossköterska bara du trycker på en knapp. I ambulansen ska vi kunna hantera allt, från förlossning till hjärtstillestånd.

När Per Örninge i mitten av februari informerades om det stora antalet luftvägsproblem gick han omedelbart ut med information till all ambulanspersonal om vikten av att följa gällande rutiner. Sedan dess har inga ytterligare avvikelserapporter kommit från anestesikliniken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.