Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny ägare tar över Meros

Meros camping är såld för 5,5 miljoner. Köparen tänker inte driva verksamhet för hemlösa. I stället kan det bli café eller vandrarhem.
Ägaren till Meros camping Jean-Erik Mårtensson har skrivit kontrakt och tänker sälja den omtalade anläggningen i Askim till Coffi 421 AB.
- Det går inte att driva Meros utan pengar. Blir det en kall vinter kommer elräkningen att kosta uppåt 60 000 kronor i månaden, säger han.

Förra gången som Fortum hotade att stänga av strömmen startades en insamling för att de romska barnfamiljerna skulle slippa frysa. Men nu är kassa tom igen och elräkningen ligger obetald sedan mitten av november.
- Nu säljer jag till någon som är klokare. Husen tar skada om elen stängs av, och det ville jag förhindra. Min fru är dödssjuk och vi behöver pengar, säger Jean-Erik Mårtensson på mobiltelefon från ett snöigt Finland.

Enligt kontraktet säljs fastigheten för 5,5 miljoner kronor. Köparen Coffi 421 AB driver café och har ingen tanke på att fortsätta med verksamhet för hemlösa på campingen i Askim.
- Läget är attraktivt och Bräutigams gamla sommarvilla har en fin historia. Om vi lägger så mycket pengar på att köpa en så känslig fastighet har vi förstås idéer. Men innan vi berättar mer måste köpet gå igenom, säger Lukasz Wojarski, styrelseledamot i Coffi 421 AB.

Enligt lag har kommunen rätt att gå in och förköpa fastigheter som är till salu. Fastighetskontoret i Göteborg har just fått in anmälan om försäljningen i Askim. Handläggaren Leif Abelin tar fram faxet på GP:s begäran.
- Förmodligen blir det jag som ska utreda om kommunen har behov av marken för sin framtida utveckling. Det politiska beslutet måste vara klart före den 16 mars, säger Leif Abelin.

Men Jean-Erik Mårtensson vill hindra kommunen från att överta fastigheten.
- Jag har villkorat kontraktet i tre bilagor. Anbudet går tillbaka om kommunen vill utnyttja sin förköpsrätt. Finns oerhört trängande behov av fastigheten kan kommunen begära expropriation.
- Sedan 1985 har jag försökt hjälpa tusentals hemlösa stackare. Kommunen har saboterat verksamheten, bland annat genom att hindra oss från att bygga nya bostäder med hygglig standard, säger Jean-Erik Mårtensson.

Byggnadsnämnden sa nej till bygglov för ett par år sedan. Den kontroversiella Meros camping fick inte utvidga.
- Nu är det klassat som friluftsområde. Man kan till exempel använda Bräutigams gamla sommarvilla och andra byggnader som café eller vandrarhem, men planen medger inte några bostäder, säger Inger Bergström, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Enligt en ny plan ska badet intill få nya bryggor och bli bättre handikappanpassat.
Hur många personer som bor på campingen i dag finns inga uppgifter om. Det är också oklart vart dessa människor ska ta vägen när campingen får nya ägare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.