Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu tar Hamburg över Göteborg

I helgen har alla göteborgare möjlighet att besöka Hamburg – mitt i centrala Göteborg. Under två dagar förvandlas nämligen Gustaf Adolfs Torg till ett mini-Hamburg fullt av typiska sevärdheter och upplevelser från den tyska hamnstaden. Det kommer att serveras mat och dryck, erbjudas guidade Hamburg-turer och spelas levande musik.

För tre år sedan tog Hamburg Convention Bureau initiativet till Hamburg on Tour, ett två-dagars event med syfte att marknadsföra staden som resedestination. Från att ha besökt Wien och Köpenhamn är det i år göteborgarnas tur att uppleva några av Hamburgs pärlor och den här gången är programutbudet mer ambitiöst än någonsin.

– Att välja Göteborg, som har flera egenskaper som påminner om Hamburg, kändes naturligt. Närheten till havet, den maritima traditionen och det kokande kulturlivet är några tydliga paralleller. Den som trivs i Göteborg brukar trivas i Hamburg och tvärtom, förklarar Thorsten Kausch, VD på Hamburg Convention Bureau.

Den nordtyska staden Hamburg ligger redan på tio i topp-listan över Europas mest populära destinationer, räknat i antalet övernattningar. Men trots detta är Hamburg fortfarande en doldis. I helgen kommer göteborgarna därför få uppleva stadens pärlor. Med hjälp av streetart-konstnären Lydia Hitzfeldt kommer floden Elbe uppenbara sig i en tredimensionell gatumålning som sträcker sig längs hela Gustav Adolfs Torg och därmed skapar en illusion av Hamburgs välkända kanalstråk. Längs floden kan besökarna hänga i eventets loungeområde och njuta av mat och dryck, direkt från Hamburgs kök.  

Dessutom kommer det spelas livemusik från bland annat den hamburgska musikfestivalen 48h Wilhelmsburg, Hanse Song Festival. Du som besökare kommer också att ha möjlighet att få guidade stadsturer av den vibrerande och pulserande stadsdelen Sankt Pauli och få en förhandstitt av Elbphilharmonie, Hamburgs nya konserthall som invigs i början av 2017. Göteborgarna kan besöka en 80 kvadratmeter stor fasadbild av den riktiga konsertbyggnaden. Inuti modulen kommer det både bjudas på levande musik och vara möjligt för göteborgarna att kunna skapa helt egen klassisk musik.

På kvällstid, såväl fredag som lördag, har besökarna möjlighet att hänga med på A wall is a screen – en kombination av en stadstur och utomhusbio, där kortfilmer kommer spelas upp på väggar mitt i centrala stan.