Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu ska inte bara rökarna ta paus

Just nu på pågår Mikropausveckan 2010, ett projekt lanserat av konstnären Fredrik Axwik.

– Det finns så många olika dagar i almanackan, varför skulle man inte kunna ha en mikropausvecka?, säger Fredrik Axwik.

Tanken är enkel. Från den 17 till den 21 maj ska alla svenskar ta en kort paus varje timme. Den behöver inte vara längre än max tre minuter och frigör förhoppningsvis den inneboende kreativiteten. Enligt Fredrik Axwik är de potentiella samhällsvinsterna enorma. Det enda problemet är att svenskarna är för duktiga.

– I andra kulturer finns mikropauser inbakade, ta siestan till exempel. Det fnyser vi svenskar åt, vi tycker att det är för veklingar. "Har man inte hjärtattack så sätter man sig inte ner." Det är bara rökare som får ta rast utan att man tittar snett på dem.

Exakt hur en mikropaus bör se ut är upp till var och en. Det viktiga är att slappna av.

– Det handlar om att tömma hjärnan. Det är ingen bra idé att dra i handbromsen mitt på motorvägen eller att bara slita av sig alla kläderna ute på stan, säger Fredrik Axwik.

Mikropausveckan arrangerades redan förra året. Då gick den ganska obemärkt förbi. I år tror Fredrik Axwik på ett lite större gensvar.

– Jag hoppas att det sprider sig som ett datavirus genom de sociala nätverken. Vi ska skaffa en facebooksida också, så att vi finns på riktigt, skrattar han.

Själv är han dock dålig på att ta mikropauser.

– Jag borde föregå med gott exempel, men det är svårt ibland. Jag ska försöka bättra mig. Framför allt under den här veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.