Nu säljs den unika 30-talsvillan i Kungsbacka

Många Kungsbackabor har nog någon gång hört talas om ”Thorins villa”. Nu säljs det unika trettiotalshuset i Västra Villastaden. Vi passade på att fråga Elin Svenhed, mäklare på Fastighetsbyrån om för- och nackdelarna med att bo i ett äldre hus.

ANNONS
|

– Är man intresserad av ett trettiotalshus i den här storleken i Kungsbacka kan detta vara en av de få chanser man får. Det finns inga andra hus att jämföra med, det är helt unikt, säger Elin Svenhed, mäklare på Fastighetsbyrån.

Den stora villan på 500 kvadratmeter är belägen högst upp i Västra Villastaden med utsikt över Kungsbacka stad. Huset uppfördes mellan 1935 och 1936 på uppdrag av den lokala klädhandlaren Gunnar Thorin och är arkitektritat i trettiotalets klassiska funkisstil. Redan när det byggdes var det ett hus som gjort för sociala tillställningar och Elin Svenhed menar att det gäller även idag.

ANNONS

– Huset rymmer många sociala ytor. Utöver vardagsrum och matsal finns bland annat ett schackspel i trädgårdsstorlek, bodega i källaren samt ett stort uterum som tillkommit på senare år och ger bostaden en lite modernare touch.

Förutom de många sociala ytorna är det speciella med att bo i ett stort gammalt hus den särskilda känslan och charmen menar Elin. Funkisvillan i Kungsbacka är inget undantag. Den som kommer in i entrén där möts av en takhöjd på tre meter och en fiskbensmönstrad parkett i originalversion. Med ett modernare hus kommer många andra fördelar men vad gäller material och vackra golv är ett äldre hus svårslaget.

– Ett gammalt hus är ofta oslagbart när det handlar om materialval som granit, marmor, koppar och skiffer. Det är för dyrt att uppföra stora hus med den typen av material idag.

För den som är intresserad av att bo i ett äldre hus kan det vara bra att tänka på att vissa material kan vara just originalmaterial och väl värda att bevara. Med ett gammalt hus kommer också ett visst underhåll och i utbyte mot den gamla charmen får man ibland ha överseende med att det kan vara fler delar att underhålla än på ett nytt hus.

ANNONS

– Generellt är det bra om man ser till att vara uppdaterad på vilka delar som kommer behöva ses över och har med det i sina beräkningar. Fördelen med gedigna gamla material är dock att de ofta håller bra och man kommer långt med att underhålla dem ordentligt. Huset i Kungsbacka har till exempel ett vackert burspråk med originalfönster, säger Elin.

Se fler bilder från 30-talsvillan iKungsbacka här.

Tips till dig som kikar på ett äldre hus

  1. Läs in dig på materialen i huset, gedigna gamla material har ofta lång livslängd och kan dessutom vara värda en hel del.
  2. Se till att vara väl uppdaterad om underhåll och besiktning. Ha koll på vad som behöver göras när, vad det kommer att kosta och hur lång tid det kommer att ta.
  3. Hos en återförsäljare för material till byggnadsminnesmärkta hus och byggnader kan du få tag i tidsenliga detaljer som spikar, handtag och andra material.
  4. På auktioner och hos andrahandsförsäljare går det att hitta äldre välbevarade fönster, för den dagen de måste bytas ut eller för tillbyggnad i samma stil.
ANNONS