Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu rivs brandskadade Apotekarevillan

Den så kallade Apotekarevillan, i närheten av Sahlgrenska totalförstördes i en brand på onsdagskvällen. Rivning av det ännu brinnande huset påbörjades på torsdagen.
Rapporter om eldsvådan inkom runt 19.50 på onsdagskvällen. Röken vällde då ut ur fastighetens fönster.
- Vi fick indikationer på att det rörde sig om en fullskalig brand. För vår del handlade det i första hand om att kontrollera så att elden inte sprider sig, säger Lotta Molander, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Fastigheten är en obebodd rivningskåk, där dock ungdomar brukar uppehålla sig på kvällar och nätter. Graffitimålare har testat sina färdigheter på stora delar av fasaden.
Enligt uppgift har ingen bott i huset sedan i mitten av 1980-talet. Det ägs idag av Wallenstam Företag AB, som köpte fastigheten och den attraktiva tomten 1994 för 2,2 miljoner.

Räddningstjänsten fortsatte under torsdagsmorgonen med eftersläckning. Vinden blåste in mot stan från brandplatsen och man kunde på torsdagsmorgonen känna brandrök i stora delar av centrala Göteborg.

Vid halvelvatiden på torsdagsförmiddagen hade räddningstjänsten två man kvar på brandplatsen.
- Vi ska vara behjälpliga när fastighetsägaren börjar rivningen av huset. Jag tror att det arbetet redan har inletts, säger Rolf Persson på räddningstjänstens ledningscentral.

Efter den kraftiga branden var det stor rasrisk i resterna av det brunna huset.
- Vi kan inte göra en riktig släckning av huset utan att delar av det rivs, säger Rolf Persson, som jämför med läget i det brandhärjade flerbostadshuset på Burgårdsgatan.

Polisen upprättade på onsdagskvällen en anmälan om misstänkt mordbrand. Senare under kvällen beslutades dock att någon förundersökning inte ska inledas.
- Bedömningen gjordes att det saknas bearbetningsbara uppslag i nuläget. Men kommer det in nya uppslag kan en förundersökning komma att inledas, säger Bo Evander, inre befäl vid Citypolisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.