Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu kommer makrillen

Vårmakrillen är tidig i år. Redan på fredagsmorgonen kunde fiskaren Martin Axelsson från Rönnäng landa 62 kilo på Göteborgs fiskauktion.

- Det är tidigt. Visst, det kunde ha varit mer, men man får vara glad för det lilla vi fick, säger Martin Axelsson från båten Gideon nordväst om danska Hirtshals, där makrillen också fiskades.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den magra vårmakrillen brukar komma till svenska kusten i början av maj för att leka. Då har den ofta inte ätit på flera månader, vilket gör den populär som restaurangfisk.

Vintertid rör sig makrillen långt ute i Atlanten. När norska fiskare fångar sin första vårmakrill utanför de egna kusterna sprids informationen snabbt också svenska kollegor som står beredda för att fånga de första lönsamma lådorna.

- Vi får bara hur fort den kommer in, men det är en chansning som allting med fisket, säger Martin Axelsson.

Kilopriset vid auktionen blev måttliga 79 kronor. Andra år har det varit uppe i 110-130 kronor kilot, men det faller snabbt i takt med att makrillen söker sig mot kusten.

I handeln lär dock priset bli betydligt mycket högre för den populära matfisken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.