Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu kommer kylan på allvar

Natten till tisdag sjunker temperaturen till minus 10-11 grader. Stockholm hade på måndagsmorgonen den lägsta novembertemperaturen på 45 år.

Tyckte du det var kallt i morse? Värre blir det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Temperaturerna i veckan kommer att ligga mycket under det normala vilket beror på ett högtryck norrifrån som ger klart och kallt väder – på flera ställen norröver ligger temperaturerna ner mot 30 minusgrader.

Kallt men knappast snö

Riktigt så kallt blir det inte i Västsverige men SMHI:s prognos för Göteborg spår minus 11 grader natten till tisdag. Även mitt på tisdagen kommer temperaturen att ligga mellan 5 och 10 grader minus. Onsdagen blir lika kall.

- Högtrycket förstärks så kylan blir kvar. På torsdag kan vi räkna med ett nytt snöområde som eventuellt dämpar kylan något, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Måndagen är dessutom ganska blåsig – kulingvarning gäller för Skagerrack, Kattegatt och Vänern.

Kallast på 45 år

Närmaste dygnen väntas däremot inga större snömängder i Västsverige med undantag för Dalsland och området sydväst om Vänern.

Det är naturens egen snökanon som slår till: När kraftiga och kalla vindar drar in över Vänern och krockar med den relativt varmare luften vid Vänerns yta bildas snöväder.

Samma sak händer vid Vättern – i Jönköpingstrakten, särskilt Habo och Mullsjö, väntas också snöfall.

I Stockholm gav måndagsmorgonen den kallaste novembertemperaturen på 45 år. Klockan 07 var det -11 grader och så kallt har det inte varit en novemberdag sedan 1965.

Den vintern, 1965-1966, tog inte slut förrän 20 april i huvudstaden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.