Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu har valvinden vänt

Regeringen leder och har ekonomin på sin sida. Det är dags för kloka och tydliga vallöften – som att stoppa utfiskningen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Som väntat visar GP/Sifos väljarbarometer ett helt annat opinionsläge än SCB:s föråldrade partisympatiundersökning. Sifo har mätt opinionen under perioden 31 maj–10 juni och resultatet visar ett genombrott för Alliansen. För första gången under mandatperioden leder regeringen – med 48,4 procent över oppositionen som faller tillbaka till 45,6 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Moderaterna är nu största parti med 32,9 procent. Socialdemokraterna har på en månad förlorat 3,7 procentenheter vilket ger en statistiskt säkerställd tillbakagång till rekordlåga 30,6 procent.

Samtliga småpartier, även Sverigedemokraterna, klarar riksdagsspärren. Skulle Sifobarometer motsvara valresultatet i september får Sverigedemokraterna vågmästarmakt i riksdagen. Det vore olyckligt men är inte skäl för parlamentarisk panik.

Dock är det långt till september och skillnaden mellan blocken så liten att varken regeringen eller oppositionen kan vara säkra på någonting.

Vad som orsakat opinionssvängningen är naturligtvis omöjligt att veta. Men rimligen spelar den europeiska skuldkrisen en tung roll. När både små och stora EU-länder kämpar med svarta hål i de offentliga finanserna har Sverige lågt budgetunderskott och låg statsskuld.

Sunda statsfinanser är guld värt i en valrörelse. När andra regeringar tvingas till smärtsamma besparingar och skattehöjningar har regeringen Reinfeldt pengar till reformer.

Viktigast är arbetslinjen. Skattegapet till pensionärerna bör minska, men det skall alltid löna sig mer att arbeta än att inte arbeta. Det är genom arbete som staten får skatteintäkter till välfärden.

Kan regeringen därtill trovärdigt lova bättre kvalitet och kortare köer i vården och omsorgen, mer kunskap och större valfrihet i skolan samt sätta upp ett konkret mål i miljöpolitiken ligger en valseger inom räckhåll. Och konkretare miljömål är att visa hur utfiskningen av haven runt Sverige skall stoppas finns inte.

13/6 -10