Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Nu höjs temperaturen"

Maria Sköld konstaterar att flera konkreta besked ges i alliansens valmanifest.

Vad kommer valmanifestet ha för betydelse för den resterande valrörelsen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nu höjs temperaturen! När båda sidor presenterat sina valmanifest vet vi exakt vad de vill att valrörelsen ska handla om. I alliansens fall: jobb. Och båda sidor får lättare att leta blottor i motståndarens politik.

Mycket har varit känt sedan tidigare, vad är nytt?

- Tidigare har de tre av allianspartierna presenterat sina respektive valmanifest, nu fick vi veta vad från de önskelistorna som blir gemensam regeringspolitik om de borgerliga vinner valet. Huvudprioriteringarna är jobb, skola och välfärd.

- Det ges också en hel del konkreta detaljbesked, allt från att staten vill avveckla sitt ägande i Telia, Nordea och SBAB nästa mandatperiod till att plikten att anmäla vård av sjukt barn samma dag tas bort.

Från de rödgrönas håll, vad finns det att kritisera eller hugga på?

- Ungdomsarbetslösheten står i fokus, precis som i den förra valrörelsen, då de borgerliga utmanarna anklagade Göran Persson för att inte agera kraftfullt trots att den hörde till de högsta i Europa. Men den är fortfarande en av Europas högsta. Vidare kommer de att tycka att välfärdssatsningen är alldeles för blygsam jämfört med skattesänkningarna.

-Den ansvarsfulla ekonomiska politken som Alliansen velat framhålla, lyser den igenom här?

- Ja, skarpa vallöften ges bara för 2011. För åren därefter finns bara reformambitioner.

Finns det något alliansparti som är vinnare och något som är förlorare i valmanifestet?

- Deras slogan har alltid varit att alla partier ska bidra till samarbetet och alla ska vinna på det. Därför har alla fått med några hjärtefrågor. Centern har fått sänkt restaurangmoms, en havsmiljömiljard och en handlingsplan mot farliga kemikalier. Folkpartiet kan glädja sig åt utbildningssatsningar och att det ska bli en ny bred utredning om ordning i klassrummet.

- Kristdemokraterna har fått gehör för sitt krav på sänkt skatt för pensionärer och en skattereduktion för gåvor. Och Moderaterna får grönt ljus för en skattereform, med bland annat ännu ett steg i jobbskatteavdraget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.