Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu granskas Lisebergsledningens middagar av revisorer

På torsdagen avslöjade P4 Göteborg att Lisebergs styrelse och ledning drack alkohol för närmare 22 000 kronor på den årliga julmiddagen. Nu granskas uppgifterna av revisorer.

– Vi måste titta på rimlighetsgraden i det här, säger Eshag Kia (S) till P4 Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är vice ordförande för Göteborgs stadsrevision. Tillsammans med en person till är han speciellt utsedd att granska Liseberg.

De senaste 10 åren har Liseberg lagt ut 308 653 kronor på de här middagarna. Mer än hälften, 166 847 kronor, har gått till alkohol.

– Det är inte en rimlig summa, det kan jag säga direkt, men någonstans bakom den här julmiddagen finns det ett styrelsebeslut och då får vi titta på det. Är det rätt dokumenterat, har de satt ett tak på utgifterna eller har det varit fritt fram? Idag vet vi inte det.

Lisebergs VD, Andreas Andersen menar att man aldrig ansett att julmiddagen är internrepresentation och kommenterade i går kostnaderna såhär:

- Det upplägg vi haft med tre rätter och vin ligger inom ramarna för normal gästfrihet, säger han.

Men en spritnota på 22 000 kronor på en enda middag kan ändå anses vara lite i överkant.

- Det som varit normalt i stadsdelsnämnden och fullmäktige etcetera, det är två glas vin eller en starköl. Det är det vanligaste, säger Eshag Kia.

Han menar att det inte är förbjudet med alkohol, men att måttfullhet ska råda och att det heller inte är en nödvändighet att servera alkohol vi den här typen av tillställningar.

- När stadsdelsnämnden Gunnared hade julbord på Liseberg förra året så serverades ingen alkohol, det är inget måste, säger han.

Även Bengt Delang, ny tillförordnad stadsdirektör i Göteborg anser att summorna sticker ut.

- För mig lät det som att det var ovanligt generöst. Jag har jobbat som förvaltningschef i olika positioner och min erfarenhet är att det är väldigt sällan som det förekommer alkohol. Är det så att det gör det kan det handla om ett eller två glas vin till maten en eller två gånger per år, säger han till P4 Göteborg.

Alkoholnotan för middagen landade på drygt 720 kronor per person och Bengt Delang menar att han har svårt att bedöma den aktuella situationen, men att totalsumman sticker ut.

– Det jag tycker är viktigt är för det första att se till att det finns riktlinjer som fungerar och som är lämpliga. I det här fallet är de centrala riktlinjerna kring alkoholpolitiken luddiga. För det andra ska vi se till att vi följer upp det som hänt. Men det viktigaste är att vi alla är medvetna om att vi hanterar skattebetalarnas pengar. Jag förväntar mig att alla mina medarbetare och de tjänstemän som finns i stadens organisation förstår detta, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.