Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Nu är det dags för en ny digital stambana"

Digitaliseringen kommer att förändra svensk industri. Johan Stahre förklarar vikten av att Sverige hakar på – och varför vi behöver en tv-serie som utspelar sig i industrin.

Vad är industri 4.0?

– Begreppet kommer från Tyskland och handlar om digitalisering av industrin. Sverige, Kina, USA och resten av världen har följt efter och skapat egna versioner av digitaliseringsstrategin. Det är nu en global tävling vem som kommer att lyckas utnyttja den nya tekniken allra bäst.

Hur viktigt är det att jobba uppkopplat och digitalt?

– I dag är det viktigt, om fem eller tio år kommer det att vara helt avgörande för i stort sett alla företag. På 1800-talet byggdes järnvägar som gjorde att vi kunde transportera malm från Norrland till Europa där man skrek efter stål. Sverige hade aldrig blivit en stor industrination utan järnvägen. Nu är det dags för en ny digital stambana. Det finns ingen bransch som kan stå utanför. En av de starkaste digitaliseringstrenderna finns faktiskt inom jordbruket. Drönare och satelliter kan övervaka skog och mark. Bilderna används sen inför skörd och avverkning. Med digitaliseringen kan man också styra skogsmaskiner på distans i svår terräng.

På Chalmers har ni jobbat länge med digitalisering. Ni bjuder också in företag att ta hjälp av er med sina problem. Hur då?

– Vi hjälper stora och mindre företag med olika typer av produktionsutveckling. Vi har testat att avlasta personalen med hjälp av robotar och annan teknik. I ett projekt kunde forskarna minska antalet fel i monteringen med 50 procent, bara genom att se till att montörerna fick instruktioner via telefonerna i stället för via lappar. De som monterade tyckte det var jättebra och vi trodde att företaget skulle införa tekniken när forskningsprojektet var över, men så blev det inte.

Varför inte?

– Några mellanchefer tyckte att ”men vadå, ska montörerna ha mer information än vi?”. Digitalisering handlar inte bara om teknik. Den förändrar mycket i organisationen. Vissa roller får nytt innehåll och kanske till och med försvinner. Man rubbar många cirklar.

Hur många jobb kommer att försvinna i samband med digitaliseringen?

– Åsikterna går isär. Vissa forskare säger att 50 procent av jobben försvinner. Förra året uppskattade OECD det till nio procent. Man blandar ofta ihop begreppen yrke, arbetsuppgift och jobb. Jobben varierar med konjunkturen. Med tiden kommer några få yrken att försvinna, fast de allra flesta yrkena kommer att förändras och så har det alltid varit.

Hur bra eller dåligt är Sverige på industri 4.0 jämfört med Tyskland?

– Vi ligger ganska bra till! Tyskland är ett föregångsland, men Sverige är extremt digitaliserat. Vi ligger i topp i Europa tillsammans med Danmark, Finland och Schweiz. Vi ligger också i topp när det kommer till innovationsförmåga, tillväxt och produktivitet. Sverige är ett litet land, vi har lika många invånare som en kinesisk stad. Ändå har vi tio–tolv världsledande företag inom en rad olika branscher. Tyvärr leder vi också EU-statistiken med flest personer över 60 år som fortfarande jobbar.

Varför är det ett problem?

– Industrin har problem att hitta folk som kan och vill jobba. Vi har dessutom för få ungdomar som tar över efter pensionärerna. Vi kommer att behöva all digitalisering vi kan skapa för att ersätta personal och det kommer ändå inte att finnas tillräckligt med kunnig personal om några år. Nästa eller nästnästa val kommer kanske att handla om hur vi kan få hit människor i stället för hur vi kan bli av med dem.

Vad gör ni för att öka intresset för industrin?

– Produktion är ett viktigt område på Chalmers och vi gör mycket. Vi ökar nu kraftigt inom området industriell digitalisering. Vi har fått en generös donation från Stenastiftelsen och kan bygga Stena Industry Innovation Lab i nya lokaler på Lindholmen. Det blir en fantastisk möjlighet för företag, startupföretag och forskare att testa nya idéer. Det blir också ett sätt att demonstrera för ungdomar hur spännande industrin kan vara. Det är inte så många som har varit inne i en fabrik. Dessutom väntar jag fortfarande på den första tv-serien som utspelar sig i industrin. Det finns många filmer om sjukhus och ungdomar vet mer om vad en rättspatolog gör än vad en ingenjör gör. Det är synd.