Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Northug till attack på Gunde

Petter Northug har seger i blick i Tour de ski. Men på presskonferensen före avfärden mot tiodagarskraftprovet var det kritiken från gamla skidkungar som han fick ge svar på.

Petter Northugs sena ankomst till prisceremonin efter världscuploppet i La Clusaz den 18 december resulterade i böter – och kritik från forna skidstorheter som Thomas Alsgaard, Vegard Ulvang och Gunde Svan. Ulvang sade att han "skämdes över att vara norsk" och Alsgaard menade att landslagsledningen borde ta sin storstjärna i örat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men på onsdagens presskonferens på Gardermoens flygplats utanför Oslo hävdade Northug att det var först då som han fick höra talas om kritiken. Och om Gunde Svans uttalanden i Expressen sade han:

– Det han säger går in genom ena örat och ut genom det andra. Det har kommit så många dumma saker från den gubben så det orkar jag inte ens svara på.

Northug ledde Tour de ski inför slutsträckans förra året, men passerades av Lukas Bauer uppför slalombacken Alpe Cermis på sista sträckan. Norrmannen och tjecken tillhör favoriterna även den här gången, ihop med namn som Dario Cologna, Schweiz, och Alexander Legkov, Ryssland. Svenskar som Marcus Hellner, Johan Olsson och Daniel Richardsson utmanar också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.