Norska statsministern: "Du får inte jobba hos mig i niqab"

Den norska statsministern Erna Solberg uppger att hon inte kan tänka sig att anställa människor som bär niqab på arbetet. Istället menar hon att norska invandrare måste anpassa sig till den norska kulturen. – Jag tycker att vi ska kunna se varandras ansikten i arbetslivet, säger Solberg NRK.

Det är i en intervju med den norska public servicekanalen NRK som statsministern, och partiledaren för konservativa regeringsparitet Høyre, berättar om vad hon tycker om att människor använder niqab på arbetsplatser. 

På en fråga från NRK:s reporter gällande om hon hade kunnat få jobb hos Erna Solberg om hon dök upp i en niqab på statsministerns kontor svarar Solberg:

– Nej, du hade troligen inte fått jobb hos mig eller hos många andra om du hade haft niqab på dig. Jag tycker att vi ska kunna se varandras ansikten i arbetslivet, säger Erna Solberg.

Fritt att klä sig hur man vill - på fritiden

Den norska statsministern uppger att hon inte tycker att människor ska förbjudas att visa sin religösa tillhörighet ute i arbetslivet, men att det är viktigt att sätta gränser.

– Niqab och burka är inget stort problem i Norge, men det finns en del som bär det. Jag upplever det som att det till stor del är ett politiskt ställningstagande från dem som bär det och att de vill utmana gränserna i det norska samhället. Då måste vi sätta gränser, säger Erna Solberg till NRK. 

Solberg förtydligar att varje person själv väljer hur man ska klä sig på fritiden, men att det i arbetslivet är viktigt att kunna se andra människors ansikten. 

Statsministerns uttalande kommer i samband med en nationell konferens i Norge där frågor om integration lyfts upp. 

Under konferensen har även Norges integrationsminister, Silvy Listhaug, uttalat sig om frågan. Listhaug menar att norska invandrare har ett eget ansvar till att anpassa sig till det norska arbetslivet och den norska kulturen. 

"Ingen rättighet"

Listhaug uppger för NRK att människor som söker arbeten måste tänka över hur de kan visa sig attraktiva på arbetsmarknaden. Integrationsministern menar att människor i regel till exempel inte dyker upp på arbetsintervjuer i keps och träningskläder. Listhaug berättar även för NRK att hon tycker att det är viktigt att människor som kommer till ett nytt land tänker på hur människor beter sig i det nya landet.

Statsminister Erna Solberg står enligt NRK bakom Listhaugs resonemang, 

– Arbetar du på en restaurang som serverar fläskkött är det det ditt jobb. Då kan du inte välja om du vill tillaga fläskkött eller inte, det är inte en rättighet du har, säger Erna Solberg till NRK.