Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Norska kryssaren nära att välta

Det brandhärjade norska kryssningsfartyget Nordlys låg med kraftig slagsida på fredagsmorgonen. Risken fanns att hon skulle välta och sjunka.

Räddningsmanskapet arbetade intensivt hela natten med att pumpa ut vatten för att stabilisera det enorma fartyget. Men trots att läckorna i skrovet uppgavs vara tätade blev slagsidan bara värre och värre. Strax efter klockan fem på morgonen lutade Nordlys 19,8 grader. Polis och brandkår hade tidigare sagt att den kritiska vinkeln för när fartyget kunde välta var 20 grader.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att snabba på arbetet hade räddningsarbetarna borrat hål i sidan på båten för att få in fler slangar och pumpar. Arbetet fördröjdes dock av att man först borrade fel med en meter och fick börja om från början, skriver VG.

Kryssningsfärjan Nordlys har nu rätat upp sig en aning, meddelade polisen vid 12-tiden på fredagen.
Fem pumpar finns "snart" på plats, vilket ökar hoppet om att fartyget ska stabilisera sig, rapporterar NTB.

Nordlys körde den klassiska linjen Hurtigruten när en våldsam brand bröt ut på torsdagsmorgonen. Passagerarna evakuerades i livbåtar och skeppet togs till kajen i Ålesund. Två personer dog i branden, och tolv fördes till sjukhus.

På torsdagskvällen inledde den norska haverikommissionen sin utredning av vad som orsakat branden. Polisen har sagt att de misstänker en explosion i maskinrummet, men det är inte känt vad som skulle ha orsakat den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.