Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Norsk S-kvinna vill ha burkaförbud

Arbeiderpartiets talesperson i invandringsfrågor, Lise Christoffersen, vill ha ett förbud mot burka i Norge.

Den heltäckande slöjan är ett uttryck för kvinnoförtryck, säger hon till Aftenposten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag kan inte godta ett system där man så till den grad går in för att en kvinna ska vara en mans egendom, säger Christoffersen.

Hon anser att ansiktstäckande slöjor inte har med religionsfrihet att göra, utan är ett missbruk av religionen.

Hon tycker också att ett förbud mot att täcka ansiktet kan motiveras med behovet av att kunna identifiera dem man möter i det offentliga rummet. Hon betonar i intervju att det är hennes personliga åsikt, och att frågan om burkaförbud inte har diskuterats inom Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiet diskuterar också burkaförbud, kanske i form av att neka kvinnor som täcker ansiktet offentlig service.

Flera andra partier i Norge har tagit ställning emot ett förbud mot heltäckande slöjor, som burka eller niqab. Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Høyre tror inte att förbud är rätt väg att gå.

Debatten om burkaförbud böljar i en rad europeiska länder. I Frankrike har en kommission rekommenderat ett förbud mot heltäckande slöja på offentliga inrättningar som skolor och sjukhus och inom kollektivtrafiken.

I Danmark vill regeringen se riktlinjer som säger att offentliganställda kvinnor inte bör inte bära burka eller niqab i tjänsten. Dessutom ska skolor kunna kräva att både lärare och elever visar ansiktet.

Även i Sverige har politikerna debatterat burka, men inget riksdagsparti har uttalat sig för ett förbud.