Norman dömer ut Vattenfalls Nuon-köp

ANNONS
|

Affären godkändes dock av den borgerliga regeringen.

Enligt Norman, som kom in i regeringen 2010, var affären ett uttryck för att företagsledningen och styrelsen fick för lösa tyglar av ägaren staten och dess ombud regeringen. Nu är tyglarna stramare, enligt Norman.

Vattenfall köpte Nuon för då 90 miljarder kronor, trots att nettovärdet enligt Vattenfalls egen uppgift var 43 miljarder kronor. Resterande 47 miljarder var så kallad goodwill, ett slags svårbedömt övervärde.

Men regeringen och det statsråd som då ansvarade för Vattenfall, dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C), var positiv.

-Det är bra att Vattenfall kan vara med och köpa in sig i ett bolag som kan ge intäkter framöver, sade Olofsson när affären presenterades i februari 2009.

Och Nuons dåvarande vd Öystein Löseth sade:

-I Vattenfall har Nuon hittat en partner som passar på alla sätt.

Sedan 2010 är Löseth vd för Vattenfall och har redan tvingats göra stora nedskrivningar, med många miljarder, av innehavet i Nuon.

ANNONS
-Det är alltid lätt att göra affärer i efterhand. Jag vet inte vilka överväganden som fanns när köpet gjordes, men i och med att det har skett så stora nedskrivningar så är det ett bevis för att man betalade för mycket, säger Peter Norman som på torsdagen debatterade Vattenfall i riksdagen med Vänsterpartiets Kent Persson.

Nu har ägaren staten genom regeringen mycket tätare kontakter med bolaget och en ordförande med "stor kredibilitet" i Lars G Nordström, enligt Norman.

ANNONS