Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Norge redo erkänna Palestina

Norge är berett att erkänna staten Palestina, enligt utrikesminister Jonas Gahr Störe.

I fredags sade palestiniernas president Mahmud Abbas att han ska gå till FN:s säkerhetsråd med krav på fullt medlemskap i FN.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och Norge stöder kravet. På sin Facebooksida skriver Störe:

Bara förhandlingar kan lösa saker mellan Israel och palestinierna. Men palestinierna har rätt att gå till FN. Det kommer Norge att stödja och vi är redo att erkänna en palestinsk stat.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förklarade på söndagen att palestiniernas försök nästa vecka att få sitt land erkänt som medlemsstat i FN kommer att misslyckas.

– Deras försök att bli medlem av FN kommer att misslyckas. Det kommer att misslyckas eftersom det också måste igenom säkerhetsrådet.

Netanyahu liknade samtidigt FN:s säkerhetsråd vid världsorganisationens regering medan generalförsamlingen mer liknar ett parlament:

– Där (i generalförsamlingen) kan man få igenom i stort sett varenda resolution. De kan bestämma att solen går upp i väster och ner i öster, men det har inte samma tyngd och betydelse som i säkerhetsrådet, konstaterade den israeliske premiärminister under söndagens regeringsmöte.

Israels huvudallierade USA, har redan förklarat att man tänker använda sitt veto i säkerhetsrådet för att blockera det palestinska budet.

Utrikesminister Carl Bildt pekar på betydelsen av den så kallade fredskvartettens möte i New York på söndagen. Ett starkt uttalande därifrån om den fortsatta fredsprocessen, som många stater kan ställa sig bakom, och om vägen mot ett fredsavtal påverkar även händelseutvecklingen i FN.

– Det vore det bästa, säger Bildt.

Han tycker det nu är svårt att bedöma hur FN-processen kommer se ut, och hur generalförsamlingen respektive säkerhetsrådet kommer att blandas in.

Att Norge säger sig vara beredda att erkänna en palestinsk stat kommenterar Bildt:

– Det är vi också när det är ett avtal, det är klart att vi är – men där är vi inte ännu.

TT: Kan du definiera vad du menar med ett avtal?

– Nej det kan man inte. Det får vi se när detta växer fram, svarar Bildt.

Han pekar också på riskerna med att Abbas, som han sagt han ska göra, går direkt till säkerhetsrådet med en ansökan om FN-medlemskap. Där ruvar USA:s möjlighet att utnyttja sin vetorätt.

– Då har vi utan tvekan en olycklig situation, olycklig inte minst för Förenta staterna. Det riskerar att skapa för mycket av konfrontationsstämning, säger Bildt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.