Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nordkorea i stridsberedskap

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har beordrat stridsberedskap för landets strategiska robotar, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap beskriver en ökad aktivitet vid gränsen mellan de två koreanska staterna.

Kim gav order om att robotarna ska vara i beredskap för att "när som helst" avfyras mot USA:s fastland liksom mot amerikanska militärbaser i Stilla havet och Sydkorea.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beslutet fattades efter amerikanska bombflygövningar med smygarplanet B 2 över Sydkorea på torsdagen och efter konsultationer med höga militärer, skriver KCNA.

-Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen, sade Kim. -Om de provocerar hänsynslöst med stora strategiska styrkor så slår Nordkorea till skoningslöst.

Den krigiska retoriken från Nordkorea har intensifierats den senaste tiden, efter att landet bland annat blivit föremål för skärpta internationella sanktioner efter sitt kärnvapentest förra månaden. Men analytiker menar att för mycket inte bör läsas in i uttalandena.

-Det bör inte tolkas som om att krig är överhängande, säger Kim Yong-Hyun, Nordkoreaexpert på universitetet i Dongguk. -Det är en oundviklig och avvägd reaktion till driften av B 2-planen, och det här spelet med USA om vem som blinkar först kommer att pågå ett tag till, säger han.

KCNA släppte i dag också två bilder som tycks visa hur landet planerar en attack mot USA. På bilderna syns Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sitta vid ett skrivbord i något som ser ut som ett rum anpassat för planering av militära operationer. Bakom skrivbordet hänger en karta som verkar visa en plan för hur robotarna ska avfyras mot USA:s fastland.

Det är oklart om bilderna släpptes avsiktligen, men Sydkoreas försvarsdepartement säger att de inte tror att det handlar om ett misstag.

-Jag tror att de offentliggjorts med avsikt, förmodligen för att förvanska fakta om Nords militära kraft, säger en tjänsteman på försvarsdepartementet till AFP.