Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Norden fördömer våldet i Syrien

De nordiska statsministrarna fördömde i dag i ett gemensamt uttalande övergreppen mot Syriens befolkning:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Massakrerna i Hula och al-Qubair är fullständigt oacceptabla, de visar att regimen i Syrien inte följer FN-sändebudet Kofi Annans sexpunkts-plan. Vi kräver att regimen omedelbart ändrar kurs och genast vidtar åtgärder för att förverkliga Annans plan. De som bär ansvar för övergreppen måste ställas till svars. Vi understryker det ansvar som åligger FN:s säkerhetsråd, rådets ständiga medlemmar måste visa handlingskraft. Parterna får inte tolka det internationella samfundets pågående arbete för fred i Syrien som ett frikort för fortsatt bruk av våld", slår statsministrarna fast i uttalandet.

Minst 31 människor har i dag dödats i Syrien varav tre barn, enligt aktivistgruppen Syriska revolutionens generalkommission (SRGC).

Minst 17 av dödsfallen ska ha skett i Idlib-provinsen där aktivister anklagar regimen för hårda granatangrepp mot flera städer och byar. Även Homs, Hama, Damaskus-området och Deir Ezzor ska ha drabbats av blodiga regimangrepp.

Direktsända bilder från Homs, filmade av oppositionella aktivister, visade tjock svart rök som steg från brinnande byggnader med ljudet av hård skottlossning och kraftiga explosioner i bakgrunden.