Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) omsätter i dag miljoner, och pengarna samlas in via en postgirokonto hos Nordea. Bild TT

Nordea möjliggör NMR:s finansiering

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) omsätter i dag miljoner, och pengarna samlas in via en postgirokonto hos Nordea, rapporterar ETC. Sedan tidigare har Swedbank och Paypal stängt av NMR:s konton, då organisationen inte följer deras etiska riktlinjer.

Nordea har möjliggjort NMR:s finansiering under flera år, skriver tidningen ETC. Till GP säger Nordea att de varken kan bekräfta eller dementera att NMR är kund hos banken och hänvisar till banksekretessen.

– Banksekretessen förbjuder mig att kommentera om de ens är kunder eller inte hos oss, säger Janina Pfalzer, presstalesperson på Nordea.

En sökning på Nordfronts postgironummer på Nordeas hemsida bekräftar att NMR är kunder i banken. Organisationen använder sig även av Banktjänsten Swish. Till ETC kommenterar Swish presskontakt Per Ekwall på Getwish AB, fallet såhär: 

– Det är inget som vi kan svara på, utan det är ett avtal som regleras mellan Nordea och den kund det gäller. 

Etiska riktlinjer

Nordea har etiska riktlinjer som understryker alla människors lika värde och banken har tidigare sagt upp kunder när riktlinjerna inte har respekterats. 

– Det har hänt att vi har avslutat kundrelationer om vi upplevt att kundens verksamhet inte överensstämmer med våra etiska riktlinjer, säger Janina Pfalzer.  

Janina Pfalzer framhåller att banken kontinuerligt gör översyn av sina kunder och att de följer upp om något kommer till deras kännedom. 

Stefan Andersson, chef för Commercial & business banking skriver i ett mail till ETC:

"Det kan nu finnas anledning att göra ytterligare en översyn”

Tidigare avstängningar

I början av hösten sade PayPal upp tre av NMR:s konton. Paypal tillåter inte att deras tjänster ”används för att sprida hat, våld eller rasism”. Redan 2015 tog Swedbank tog ett liknande beslut och stängde organisationens konto med hänvisning till de etiska riktlinjerna.