Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nordby större än Gekås

Förra året hade Nordby köpcentrum 6, 5 miljoner besökare, långt fler än Gekås Ullared. I höst bygger köpcentret ut ytterligare.

Nötfärs och cigg. Det är vad Hans Christian Hansen brukar handla på sina shoppingresor till Sverige. Han åker till Sverige var fjortonde dag för att konsumera. Nu lastar han båten full med öl. Ikväll ska det bli fest.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Harrytur kallar norrmännen det, resorna till Sverige för att köpa billigt kött och cigaretter. Harry kan betyda smaklös på norska, och det var dåvarande lantbruksministern Lars Sponheim som ansåg att det var "harry" att åka till Svinesund att handla.

En som är glad över harry-turerna är Albin Coster som jobbar i en klädaffär i hamnen. Utan dem hade han kanske inte haft något sommarjobb.

- Jag tycker att det är kul. Norrmännen kommer med båtar, dricker pilsner och shoppar, säger han.

Men det är inte bara kött, tobak, sprit och godis som lockar norrmännen. På senare år har det etablerats köpcenter i gränsområdena med alla möjliga varor.

Någon mil norr om Strömstad ligger Nordby köpcenter, som förra året hade 6,5 miljoner besökare, och en omsättning på 3,5 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med Gekås Ullared, som förra året hade 4,3 miljoner besökare och omsatte 3,4 miljarder kronor.

Nästan nio av tio besökare på Nordby är från Norge.

Parkeringsplatsen är gigantisk, med plats för 3 500 bilar. Godis, cigaretter och mat får stort utrymme på Nordby köpcenter, men här finns också mängder av klädaffärer, hobbyaffärer, restauranger och kaféer. Inne på ett av fiken kostar en cappuccino 40 svenska kronor.

I en av klädaffärerna kikar Ingvild Stensud ut ur ett provrum. Hon är här med kompisen Stine Christiansen för att shoppa kläder. Nu provar hon en bikini, som kostar ungefär hälften jämfört med hemma i Norge.

Mellan ett torn av After Eight och ett berg av sockervadd står Eva och Aage Teien med sin kundkorg. De köper på sig ett lager Kvikklunsj, norrmännens version av kexchoklad.

- Många varor kostar dubbelt hemma. Vi brukar åka hit varannan månad, men framförallt till jul för att handla julklappar.

Något systembolag finns inte på Nordby. I Strömstad däremot, finns två stycken. Norrmannen Per Viker kommer ut från Systemet med kundvagnen lastad med starköl.

- Jag ska på fest här i Sverige, och köper öl till hela festen. Det är så billigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.