Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nollvision inom byggbranschen

Säkerheten inom byggbranschen blir allt bättre, ändå sker det fortfarande olyckor. Sveriges Byggindustrier har därför påbörjat en rad åtgärder för att få ner antalet olyckor till noll, skriver Andreas Brendinger, BI Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sveriges Byggindustrier (BI) Göteborg och våra medlemsföretag ställer sig bakom Byggnads uppmaning att arbeta för en säkrare arbetsmiljö. Självklart ska alla ha en arbetsplats som är trygg och säker. BI stödjer Byggnads initiativ med en tyst minut den 8 juni för att uppmärksamma dödsolyckorna. Förhoppningsvis ger det oss alla en tankeställare. Varje enskild dödsolycka är ett grovt misslyckande som aldrig kan repareras. Varje olycka är en olycka för mycket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Säkerheten i byggbranschen blir bättre och bättre. Fortfarande sker det dock olyckor vilket gör att vi inte är nöjda. Förebyggande arbetsmiljöarbete är ett prioriterat område för BI:s verksamhet. Målet är att minska antalet olyckor till noll. Arbetsmiljön är också en viktig del i strävan mot branschens vision Ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. BI har påbörjat flera viktiga åtgärder för att ytterligare sänka olyckstalen:

* Flera forskningsprojekt för att tillsammans med byggfacken både öka kunskapen om arbetsmiljön och utveckla teknik och arbetsmetoder.

* En intensiv utbildningssatsning, de senaste två åren har cirka 15 000 medarbetare gått arbetsmiljöutbildningar varav ca bara 1500 i Göteborg.

* En överenskommelse mellan parterna om kraftigt utökad utbildning av skyddsombud från 3 till 12 dagar.

* Partsgemensamt arbete för att minska svartarbetet och därmed de oseriösa aktörerna.

* Planering av ett gemensamt rapporteringssystem för hälsodata och säkerhetsavvikelser.

* Utveckling av ett interaktivt fråga-svar system för hälsobesvär och skador.

Huvudansvaret ligger hos arbetsgivaren

Huvudansvaret för arbetsmiljö ligger hos arbetsgivaren som ska organisera och planera arbetet och tillhandahålla utrustning. Men attityden till arbetsmiljö, hälsa och säkerhet måste förbättras inom hela byggbranschen. Här måste arbetet börja redan på gymnasieskolornas byggprogram vilket redan påbörjats inom BI Västs verksamhetsområde. Medarbetarens ansvar att använda tillhandahållen skyddsutrustning måste lyftas fram liksom medarbetarens ansvar att slå larm om något är fel. Vi är varandras säkerhet och arbetsmiljö.

En annan fråga är att nuvarande ackordssystem inte främjar en god arbetsmiljö. BI har under många år försökt att få bort ackordstvånget och stärka det lokala fackliga arbetet inom arbetsplatsen, med lokalt förhandlingsmandat. Genom dessa åtgärder anser vi att våra medarbetares inflytande över arbetsprocesserna stärks ytterligare – vilket också bidrar till arbetsplatsens trygghet och säkerhet.

BI och våra medlemsföretag har en attraktiv byggbransch som mål och kommer därmed inte att vara nöjda förrän antalet olyckor i byggbranschen är noll.

Vad kan vi tillsammans göra redan i dag? Ja, vi kan börja med att se till att det finns skyddsräcken där skyddsräcken skall finnas, skärpa kraven på att skyddsutrustning skall användas av alla medarbetare, reagera direkt om vi tycker att det saknas något skydd eller när någon kollega, av misstag, slarv eller annan orsak, är på väg att riskera skada sig.

Inför säsongens alla vägarbeten ber vi er alla bilister och andra trafikanter, sakta ner i god tid. Tänk på att det är många personers arbetsplats och hjälp till att öka deras säkerhet. Vi har alla rätt till en säker och trygg arbetsplats. Tillsammans kan vi alla bidra till att minska antalet olyckor.

Andreas Brendinger

regionchef, BI Göteborg