Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nolltolerans mot klotter ökar trivseln

Vi vill ha nolltolerans och en regel där allt klotter saneras och skadegörelse åtgärdas inom ett dygn från det att det anmäls till stadens servicenummer, skriver Jonas Ransgård (M) tillsammans med övriga allianspartier i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av Fastighetsägarnas artikel på GP Debatt (14/5) vill vi från allianshåll göra vårt ställningstagande i frågan tydligt. Åtgärder för att stävja brott och skadegörelse är något som Alliansen tar på största allvar. Vi vill ha en nolltolerans mot skadegörelse. Vi vill dessutom introducera en 24-timmarsregel, där allt klotter saneras och skadegörelse åtgärdas inom ett dygn från det att det anmäls till stadens servicenummer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tyvärr följs konstformen graffiti i många fall av mindre konstnärliga uttryck i form av klotter och ren förstörelse. Att det förhåller sig på det sättet är tråkigt men det går inte att bortse från. Det är riktigt som Fastighetsägarna skriver att stråken till de lagliga graffitiväggarna brukar bli väldigt utsatta för klotter och förstörelse. Området där det anses vara acceptabelt att klottra växer tyvärr ganska snabbt. Det är alltid enklare att slänga det femte eller femtonde skräpet eller klottra för femte eller femtonde gången, än att vara först.

Att sambandet mellan vacker graffiti och meningslöst klotter finns visar exemplet Röda Sten, som för några år sedan var en frizon för graffiti. Efter larm från polisen, politiker och sociala myndigheter lades detta projekt ner eftersom det visade sig att området runt de legala graffitiväggarna drabbades av omfattande nedklottring.

23 miljoner i klottersanering

Förutom att nedklottringen i många avseenden förfular miljön är det också dyrt – väldigt dyrt. Stadens samlade kostnader för klottret var förra året 23 miljoner kronor. Pengar motsvarande kostnaden för 230 förskoleplatser läggs alltså på att reparera och återställa miljöer efter nedklottring. Värt att notera är att detta bara är kommunens kostnader. Till detta kommer fastighetsägares kostnader.

Vi kommer fortsatt att arbeta för en vackrare och tryggare stad. Vi menar att långvarigt kvarvarande klotter och skadegörelse bidrar till mer klotter och skadegörelse. Hålls det däremot rent och snyggt i Göteborg minskar risken för klotter och skadegörelse, vilket även ökar känslan av trygghet och trivsel i staden. Det gör också att vi får pengar över som kan komma till bättre användning.

Jonas Ransgård (M)

kommunalråd

Kristina Tharing (M)

kommunalråd, vice ordförande i kulturnämnden

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd