Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De flesta sparare tycker att 5 procents ränta på sparkontot vore rimligt. Men de får 0 procent och trots att det finns alternativ låter sju av tio pengarna stå.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nollränta avskräcker inte sparare

Trots nollränta på många bankers sparkonton flyttar inte spararna sina pengar till bättre sparformer. Det visar en undersökning från Nordea.

- Cirka 70 procent förändrar inte sitt sparande. Det är lite synd, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nordea frågade 1 000 sparare mellan 18 och 65 år om de ändrat sitt sparande med anledning av den obefintliga räntan. De flesta sade nej. Och de som bytt sparform var oftare höginkomsttagare, medan låginkomsttagarna mer sällan bytte till bättre sparformer. Det borde kanske vara tvärtom, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

- Just för dem som kanske har lägre inkomster är det ännu viktigare att få avkastning på det sparande man har. Det är ju mina pengar det handlar om och jag ska ha glädje av dem till slut.

Vill ha högre ränta

Många banker har konton där pengarna binds under en längre tid, men som ger viss ränta. De kan vara ett alternativ för den som inte vill riskera sina surt förvärvade kronor på till exempel aktieköp.

I Nordeas undersökning säger spararna att de skulle vilja ha i alla fall fem procents ränta på sitt kapital. De får noll - men gör ändå ingenting.

- Det är egentligen obegripligt. Men jag tror att det beror på gamla vanor eller att man helt enkelt inte orkar bry sig om en enda procent hit eller dit, säger Per Hammarlund, chefredaktör på tidningen Privata affärer.

"Byt konto!"

Han har ett råd till den som har sparkonto utan avkastning.

- Ta genast ut pengarna från konton med nollränta! Välj någon av de mindre aktörer som ger ränta på sparpengarna. Det finns flera som erbjuder drygt 1 procent i ränta. Och se förstås alltid till att välja ett konto med insättningsgaranti. Men det har de flesta.