Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Picassomuseet i Chateu Grimaldi i Antibes - ett av Rivierans mest sevärda och vackrast belägna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Njut av konst längs Rivierans kust

Ljuset och umgänget har lockat många konstnärer till franska Rivieran. Verken de lämnat efter sig är Rivierans främsta dragplåster. Ingen annanstans i världen ligger museerna så tätt.

- När jag insåg att jag varje morgon skulle se detta ljus insåg jag min lycka. Jag beslöt mig för att aldrig lämna Nice, skrev Henri Matisse, tillsammans med Pablo Picasso kanske den franska Rivierans mest berömda konstnär.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De milda vintrarna lockade också, liksom att det efter ett tag fanns allt fler likar att umgås med och inspireras av. Dagens turister kan njuta av regionens många konstmuseer. I Nice finns museum om Matisse och Chagall, dessutom MAMAC, det moderna museet med stora samlingar av bland annat Nice-sonen Yves Klein, mest berömd för de verk han målade med sin patenterade blå nyans.

Picassos hemtrakter

Många som valt en solsemester i den moderna badorten Juan le Pin besöker Antibes. Här arbetade Picasso från 1945. Men han verkade också i Cannes och Mougins och av de traditionella keramikerna i Vallauris lärde han sig hantverket som sedan ledde till en stor mängd verk i målad keramik.

I Vallauris finns i dag ett museum specialiserat på hans keramik. Picassomuseet i Antibes är dock ett strå vassare och har dessutom en fin samling av Nicolas de Staël. Han var ryss, precis som Marc Chagall vars värld på målarduken är som en svindlande dröm - både charmerande och mardrömslik. Ett besök på Chagallmuseet i Nice är ett måste.

Makalös kontsamling

Först av de riktigt stora konstnärerna att upptäcka ljuset på Rivieran var impressionisten Auguste Renoir, som kom hit på slutet av 1800-talet och slog sig ner i La Colettes, nära Cagnes-sur-Mer 1906. Hans hem är numera museum med elva av hans verk plus några av kända konstnärsvänner.

Biot, sydväst om Cagnes-sur-Mer är berömt för sitt handblåsta konstglas. Här finns dessutom ett fint museum tillägnat den av kubismen starkt influerade Fernand Léger, som med åren gjorde allt mer abstrakta verk i starka färger.

Men man får söka sig en bit upp i bergen för regionens allra största konstupplevelse - Fondation Maeght - grundat av ett konsthandlarpar som umgicks med alla stora och som i den läckra bygganden från 1964, inbäddad bland väldoftande resliga tallar, kan visa upp en makalös samling modern konst där namn som Miró, Giacometti, Calder, Chagall med flera finns med.

Kapell och mosaik

När man ändå är här bör man ta sig några kilometer till upp i bergen, till Vence, där Henri Matisse dekorerat kapellet - ett av hans sista stora verk.

Den allra vackraste tågsträckan längs kusten är den från Nice till Menton, där bergen stupar rätt ner i havet. I Menton finns Rivierans mildaste vinterklimat och berömda citronodlingar. Men den konstintresserade söker sig så klart till det lilla fort som Jean Cocteau gjorde till ett museum över sin konst, inklusive flera fina mosaiker.

Man hinner knappast med alla sevärda konstmuseer på en vecka - så mycket bättre, för då har man ett utmärkt argument för att återvända till ljusets kust.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.