Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nio tips för att undvika sommarmagsjuka

Över 4 700 blev magsjuka av bakterier i fjol. Så håller du dig frisk.

Solen skiner och alla badar, solar, grillar och myser. Alla utom du, som måste hålla dig inom räckhåll för närmaste toalett efter att blivit magsjuk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Folkhälsoinstitutet rapporterades det in i fjol att drygt 4 700 svenskar smittats av några av de vanligaste bakterierna som finns i livsmedel: salmonella, ehec, campylobakter eller yersinia.

En stor del av de sjukdomsfall som rapporterades in under just sommarmånaderna.

Symptomen är ont i magen, diarréer, kräkningar och feber. Små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga.

Campylobakter och ehec står för hälften av fallen.

Och en stor del av smittan kommer från kött, kyckling, ägg, grönsaker, opastöriserad mjölk och vatten. Vi grillar i parker och är på landet och klappar djur, alla situationer medför smittorisker. Många insjuknar också vid utlandsresor.

Så här minskar risken att du drabbas av magsjuka:

• tvätta händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat, efter att ha hanterat rått kött och efter att du klappat djur ute i deras närmiljö.

• vid grillning ska man aldrig använda samma fat och redskap till den färdiga maten som till det råa köttet.

• diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär grönsaker

• se till att maten är tillräckligt varm och genomstekt

• låt inte maten stå ute i värmen för länge, utan kyl snabbt ner och förvara kallt.

• skölj alltid grönsaker noga i rent vatten

• undvik att äta och dricka mjölkprodukter som inte är pastöriserad.

• kolla att ditt vatten är bakteriefritt.

• bada inte nära betande djur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.