Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nilson skrev i islamfientlig tidning

Expressens Ulf Nilson är i hetluften. Han är en av kvällstidningens riktiga veteraner, men nu har han låtit publicera en krönika i den islamfientliga tidningen Dispatch International.

Ett av Expressens tyngsta namn, veteranen Ulf Nilson, har publicerat en krönika i den islamfientliga tidningen Dispatch Internationals webbutgåva. Chefredaktör för den svenska utgåvan av tidningen är Ingrid Carlqvist som väckt uppseende med hårda uttalanden om islam och muslimska invandrare. Dispatch International har liknat islam vid nazismen och ser den religionen som det största hotet sedan andra världskriget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När TT Spektra når Ulf Nilson är han ångerfull.

-Det är ett misstag av mig. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, då hade jag inte gjort det.

TT Spektra: Varför har du då skrivit i tidningen?

-Jag fick en förfrågan om jag kunde skriva och som frilans, som man är numera, så tar man alla chanser man får. Men jag menar att det var dumt av mig, jag borde ha undersökt det bättre. Det kommer inte att hända igen, det är allt jag kan säga.

Ulf Nilson har arbetat för Expressen i nästan 50 år och publicerades av tidningen så sent som på nyårsdagen. Han säger dock till TT Spektra att han inte har något kontrakt med tidningen utan får betalt för de texter han lämnar.

Jonathan Leman, reporter på tidningen Expo, är kritisk till Ulf Nilsons medverkande i tidningen.

-Att ett etablerat namn som Ulf Nilson medverkar i tidningen skänker tidningen och den internationella antimuslimska miljön som Dispatch International är en del av legitimitet, säger han och fortsätter: -Med tanke på Expressens historia och profil så är det egentligen förvånande att Ulf Nilson medverkar i sådana sammanhang, men å andra sidan har han tidigare skrivit texter som rimmar illa med Expressens uttalade antirasistiska grund.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar via mejl Nilsons agerande och påpekar bland annat att Ulf Nilson är en fristående skribent och att hans åsikter är inte Expressens.

"Som chefredaktör för Expressen brukar jag inte försvara tryck- och yttrandefrihet genom att försöka förbjuda frilansare att medverka i andra tidningar, och även om jag själv inte uppskattar muslimfientliga Dispatch International så var det väl ändå gott att Ulf Nilsons engångspublicering där handlade om riskerna med krig och atombomber och inte, som en del förefaller tro, om integration eller främlingsfientlighet", skriver han.