Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Niklas Nordström: Släpp tanken på en frälsare

Socialdemokratins utmaning ligger mycket djupare än att bara hitta en ny ledare, skriver Niklas Nordström i veckans S-krönika.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Efter några dagars rapportering om Socialdemokraterna ställer jag mig frågan – finns det skäl att bli orolig eller förhoppningsfull? Jag tycker de som finns i ledande ställning inom VU och distrikten visat klokskap och sans i en orolig tid inför och efter att Håkan Juholt avgick. Det finns ännu tid att vinna förtroendet åter hos väljarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är lätt att det blir de interna hänsynen och den kortsiktiga taktiken som tar över. Men det finns skäl att påminna om att det i slutändan inte spelar så stor roll om man skulle hitta en kandidat som alla internt inom Socialdemokraterna kan enas kring, om man inte samtidigt tar hänsyn till väljarna.

Socialdemokraternas utmaning ligger så mycket djupare än att hitta en ny ledare. Nostalgin kring 70-talet måste släppas. Tiden är över när facket och Partiet bestämde över människor. Mammorna är inte längre hemmafruar och staten kan inte reglera allt. En djupare samhällsanalys krävs för att förstå vår samtid och tolka de värderingar som styr vårt tänkande. Hur kan dagens socialdemokrati fungera i ett samhälle där kunskap och humankapital spelar allt större roll? Där kollektivet spelar mindre roll och individen större? Hur ser en ekonomisk politik ut som skapar jobb och tillväxt i en värld där fler och fler företag agerar på en global marknad?

Mycket av de invanda tankemönstren inom Socialdemokraterna måste utmanas och det kommer vara svårt och göra ont. Men likafullt helt nödvändigt om det ska gå att återvinna förtroendet hos väljarna. För den som förträngt läget rekommenderar jag senaste SCB, november 2011. Där är det nu under 20 procent som skulle rösta S, både i Göteborg och Stockholm. Stort tapp över hela landet i medelklassen som utgör den breda basen av väljare.

Socialdemokraternas nuvarande ledarskap centralt och i distrikten måste fortsätta den inslagna ansvarsfulla vägen och släppa tanken på en frälsare som partiordförande som alla kan älska. Den personen finns inte. Det är bara att ta en ärlig diskussion och leta i kretsen av de som idag ingår i VU med omnejd. Låt det vara tråkigt och förutsägbart, men det kommer fungera om man utser en rutinerad person. Den personen måste känna stödet och mandatet för att göra de nödvändiga förändringarna för att åter kunna bli en röst stadigt förankrad i den verklighet människor lever i idag och med ett budskap som bär inför valet 2014. Kan vi hoppas att det är klart till på fredag?