Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nicole de Vaughn var bara 15 när hon gick på diskot som slutade i en tragedi. Bild: Stefan Berg

Nicole vill helst inte se tillbaka

I själen finns fortfarande små ärr, men Nicole de Vaughn vill inte titta tillbaka för mycket. Musik och kärlek är viktigt i hennes liv och hon gläds över att snart bli mamma.

– Musiken håller mina drömmar vid liv, drömmar om hur fantastiskt livet kan vara, säger Nicole de Vaughn.

Hon älskar att dansa, sjunger, gärna soul och gospel och spelar. Nyligen fick hon en keyboard i födelsedagspresent.

– Jag är utbildad beteendevetare men att få arbeta med musik är nog det jag innerst inne drömmer om.

Fick rökskador

Nicole de Vaughn har nyligen fyllt 35 år. Då vid branden var hon 15 och gick på ett av sina första diskon. Hon fick rökskador men klarade sig fysiskt relativt bra.

– Den första tiden efteråt var jobbig och intensiv, då kände man ett stort ansvar att minnas och inte glömma, säger hon.

Under de 20 år som gått har hon bearbetat minnena på olika sätt, tunga tankar har kommit och gått. Under ett antal år var hon med och föreläste i brandförebyggande syfte i föreningen Brandoffrens anhöriga, BOA.

– När jag föreläste hade det gått ett tiotal år sedan branden och i början kände jag att det var bra för mig att berätta, vissa pusselbitar föll på plats. Men efter ett par år dränerade föreläsningarna mer än de gav styrka så jag slutade. Kanske blir jag aldrig helt fri från branden men i dag känner jag mig läkt, självläkt. Jag har gått vidare.

Snart, i februari, väntar hon och sambon tillökning.

– Det känns förstås stort och spännande.

Passerar ofta huset vid Backaplan

Nicole de Vaughn växte upp i Västra Frölunda, i dag bor hon på Eriksberg och passerar ofta huset vid Backaplan.

– När jag åker förbi påminns jag om det som hände, men annars tänker jag inte så mycket på branden. Det är mest årstiden med kyla, dofter och kläder som framkallar en speciell känsla och rör upp minnen.

Årsdagen när de 63 unga som dog i branden hedras är viktig delta i för Nicole.

– En speciell dag. Då vill jag vara med och träffa de jag aldrig träffar i andra sammanhang. Där och då finns en varm känsla, som om vi alla är familj.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45: Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00: Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt då det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.