Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nekat medborgarskap för slöjtvång

Den franska regeringen har vägrat att bevilja medborgarskap till en man som tvingade sin franska fru att bära heltäckande slöja, nikab, meddelade migrationsminister Eric Besson på tisdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tillkännagivandet kom bara dagar efter det att en parlamentarisk kommission manade till ett förbud mot heltäckande slöjor på allmän plats, såsom skolor, sjukhus och myndigheter.

- Han berövade henne friheten att komma och gå med ansiktet avtäckt och förkastade principerna om sekularisering och jämlikhet mellan män och kvinnor, sade Besson.

Diskussionen om ett förbud mot nikab har visat sig vara ett högkontroversiellt ämne. Kritiker har argumenterat för att debatten riskerar att stereotypisera Frankrikes stora muslimska minoritet när bara 1 900 kvinnor uppskattas bära plagget.

Den katolska kyrkan i Frankrike varnade i måndags regeringen för ett slöjförbud och sade att Frankrike måste respektera sina muslimska medborgares rättigheter om man förväntar sig att muslimska länder ska göra detsamma för sina kristna minoriteter.