Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efter att ha nekats medlemskap i Smyrkankyrkan som homosexuell har Peter Härnstam tagit kontakt med andra frikyrkor som tar emot honom som den person han är.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nekas vara med i kyrkan

Som homosexuell är Peter Härnestam inte välkommen som medlem i Smyrnakyrkan. Den tidigare medlemmen har nu anmält församlingen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

- Jag vill att Smyrna och hela pingströrelsen ska ta upp och diskutera igenom hur man ställer sig i homosexfrågan, säger Peter Härnestam.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han är troende, uppvuxen inom frikyrkan och var medlem i Smyrnaförsamlingen i Göteborg mellan 1994 och 2002. Därefter flyttade han med fru och två barn till Borås och valde då medlemskap i Korskyrkan. I Borås skilde han sig från sin dåvarande fru och träffade en man som han i dag är gift med.

För tre år sedan flyttade Peter Härnestam till Mölndal. Eftersom han har kvar sin kristna tro sökte han då på nytt medlemskap i Smyrnaförsamlingen.

Men svaret därifrån var inte det han förväntade – eller åtminstone hoppades på. Det gick inte att vara medlem i Smyrna och homosexuell. Han var dock välkommen att besöka kyrkan.

- Jag förstod att jag inte skulle tas emot med öppna armar, men jag kunde inte gå till en kyrka där jag inte fick vara medlem. Jag blev väldigt ledsen, besviken och kränkt av beskedet.

Redan då övervägde han att DO-anmäla Smyrnaförsamlingen, men med respekt för sin före detta fru och sina barn lades anmälan på is.

Peter fick dock besked om att församlingsledningen skulle diskutera homofrågan vidare och att han var välkommen att höra av sig därefter.

I augusti i år, drygt tre år efter att han nekats medlemskap, ställde han samma fråga på nytt.

- För mig hade det trots allt känts bra att gå med i Smyrna. Mina barn har kompisar där och jag vet att jag inte är ensam i min situation. Jag vet att det finns andra som brottas med samma problem som jag har haft.

Svaret från kyrkans ledning var dock detsamma. Något medlemskap var inte aktuellt för Peter. Då beslöt han att göra en DO-anmälan.

- Vad är det som gör att Smyrna och pingströrelsen tolkar homosexualitet som en så allvarlig synd att man inte får vara medlem i församlingen? Man anammar inte alla bibeltexter bokstavligt som till exempel slavhandel och att stena människor till döds. I homofrågan har man inom Svenska kyrkan och många andra församlingar kommit fram till ett helt annat förhållningssätt.

Vad hoppas du din anmälan ska leda till?

- Att frågan diskuteras vidare i kyrkan, särskilt inom pingströrelsen. Jag hoppas man kommer att acceptera homosexuella som medlemmar. Det är trots allt 2010.

Den person som Peter diskuterat med är Urban Ringbäck, pastor och föreståndare i Smyrnakyrkan. Han känner inte till anmälan, men bekräftar att Peter inte kunde antas som medlem.

- Det här är en fråga vi sliter med i församlingen och i hela pingströrelsen. Vi arbetar med den även om vi anser att äktenskapet mellan man och kvinna är heligt, säger Urban Ringbäck.

Kan du första att Peter känner sig diskriminerad?

- Det kan jag. Men vi har inte stängt några dörrar. Redan nu är han välkommen till församlingen, men inte som medlem.

Lars Thornberg är utredare hos DO.

- Den här typen av anmälningar där man särbehandlas på grund av sin sexuella läggning ser vi allvarligt på. Generellt sett anser vi att inga personer ska bli diskriminerade, men det finns en lucka i lagtexten kring ideella föreningar. Därför måste vi göra en utredning på om denna anmälan innefattas av diskrimineringslagen, säger han.