Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nekad skollunch kan vara lagbrott

Ett hundratal asylsökande skolbarn på Öland får ingen skollunch - kommunen menar att de kan äta hemma eftersom familjerna får bidrag för mat. Det kan vara ett brott mot skollagen och Skolinspektionen snabbutreder ärendet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Principen är att de har rätt till skolmat och bryter man mot den så kommer vi att kritisera det, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen. -Asylsökande barn har samma rättigheter som andra barn och faller under skollagen, konstaterar hon och hoppas att Borgholms kommun kommer att rätta sig efter Skolinspektionens kommande beslut, annars kan kommunen tvingas att betala vite.

"Dubbla luncher"

Utredningen startade i torsdags sedan en sjuksköterska i Kalmars landsting anmälde saken till Skolinspektionen.

-Jag hoppas att de här barnen får skolmat redan på måndag, säger Ann-Marie Begler.

Men utbildningschefen i Borgholms kommun, Lars Bylund, anser att barnen kan äta hemma eftersom familjerna redan får ekonomisk ersättning som ska täcka mat.

-De får ersättning för mat av staten och då kan jag känna att man måste titta över bidraget för mat så att man inte får bidrag för dubbla luncher, säger han till dn.se.

Inväntar beslut

Vid flyktingmottagningen på Lundegårds camping på Öland bor flera hundra flyktingar. Här har kommunen också byggt upp provisoriska skolbyggnader för barnen, men lokalerna fungerar inte för lunchservering, förklarar moderaten Eddie Forsman, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Borgholm. Eftersom barnen bara går i skolan två-tre timmar om dagen och dessutom har så nära hem så är det enklast att de äter hemma, resonerar han.

Nu inväntar kommunen Skolinspektionens beslut, och enligt Forsman kommunen att rätta sig efter det.

-Om de ska äta däruppe i någon lokal så får vi titta på det.

TT har utan framgång sökt ansvarig rektor och utbildningschefen i Borgholms kommun för en kommentar.